De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) adviseert de regering om sleutelinstituten van de overheid verder te versterken. In haar meest recente bulletin benadrukt dit onafhankelijke economische monitorings- en adviesorgaan, tevens erkend overlegpartner van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat sterke en goed functionerende instituten essentieel zijn voor het effectief realiseren van het overheidsbeleid.
Tot de genoemde instituten behoren de Belastingdienst, de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), de douane, het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), het Planbureau, de Rekenkamer, de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD), diverse ministeries en nutsbedrijven, het NAMLAC/AML-PIU en de Nationale Milieu Autoriteit (NMA). De SEOB beveelt aan om bij het versterken van deze instituten internationale best practices als leidraad te nemen.
Hiervoor zijn investeringen noodzakelijk in zowel human capital (zoals trainingen, uitwisselingsprogramma’s en technische assistentie) als in systemen (waaronder IT-systemen, software, hardware en projectmanagement). De SEOB erkent dat er financiële beperkingen zijn en dat prioriteiten gesteld moeten worden bij de volgorde van de institutionele versterking. Volgens de organisatie zal Suriname baat hebben bij een nationale langetermijnvisie die breed bekend is en gedragen wordt door alle lagen van de samenleving.
Daarnaast acht de SEOB het noodzakelijk dat Suriname een stabiel en voorspelbaar beleid voert om de economische stabiliteit te waarborgen en buitenlandse investeerders aan te trekken. Hervormingen, waaronder een vervolg op het IMF-programma, zijn daarbij cruciaal om transparantie en vertrouwen te vergroten. Door overheidsinstellingen te versterken en de governance te verbeteren, kan Suriname de uitvoeringscapaciteit van een dergelijk programma verhogen.
De SEOB benadrukt ook dat de overheid een prominentere rol kan spelen door middelen in te zetten voor cruciale sectoren zoals infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg. Verder is aandacht nodig voor de energietransitie en het versterken van de weerbaarheid van het land tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ook wijst de SEOB op de noodzaak om cyberrisico’s in te dammen en digitalisering te bevorderen, onder meer binnen betalingssystemen, om de efficiëntie en uiteindelijk de productiviteit te verhogen.
- Ramsukul niet te spreken over houding ambtenaren bij grondk…..
- ECD neemt illegale sigaretten in beslag tijdens controlewer…..
- Onweersbuien in de middag, bewolkt in de avond..
- FRDCC en Chinese ambassade ondersteunen opvanginstellingen …..
- Waarnemend pg vraagt Hof van Justitie verstekvonnis Hoefdra…..
- NVO praat met president:..
- Duitse vrouw en kompaan veroordeeld tot levenslang voor moo…..
- Gerson Ricardo Lens (48) Paramaribo 16-12-2024..
- Sandra Leysner (64) Amsterdam 13-12-2024..
- Kritische Analyse van de situatie bij de SLM..
- Amoksi wijst op tekort aan capaciteit bij KPS..
- Meteodienst: Zware onweersbuien kustgebied en delen binnenl…..
- Opvanginstellingen ontvangen voedingsvouchers..
- Parmessar eist transparantie van de regering..
- Korpsleiding houdt evaluatie meeting..
- *Blinken: VS Pogingen tot Regimeverandering in Iran Mislukt…..
- DSB boekt 60% winst in 2022..
- Jongeren kunnen meteen solliciteren bij opendag Nationaal L…..
- Cabaratier Jörgen Raymann koppelt sociale projecten aan Owr…..
- Winst DSB groeit met 60% in 2022..
- OKB en commissie Veiligheid Verkiezingen voeren overleg..