De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) blijft een duidelijk standpunt innemen ten aanzien van het belang van een vervolgprogramma met het IMF, met de nadruk op economisch herstel, goed bestuur en het versterken van de financiële sector. Dit vooruitzicht op duurzame groei in combinatie met streng fiscaal beleid is cruciaal voor de langetermijnstabiliteit van de Surinaamse economie, vooral nu de olie-inkomsten pas in 2028 zullen beginnen.
Een belangrijk aspect dat de SEOB benadrukt, is de noodzaak om een solide meerjarenstrategie voor de olie-inkomsten te ontwikkelen. De oproep om de uitgaven van de overheid niet voortijdig te verhogen, is een verstandige waarschuwing. Het risico bestaat namelijk dat vroegtijdige verhoging van overheidsuitgaven zonder de werkelijke inkomsten uit de olie-exploratie de financiële stabiliteit van het land in gevaar kan brengen.
De SEOB erkent dat het opzetten van een Sovereign Wealth Fund (SWF) essentieel is om toekomstige olie-inkomsten op een transparante en duurzame manier te beheren. Dit fonds zou kunnen fungeren als een vangnet tegen de volatiliteit van olieprijzen en tegelijkertijd zorgen voor investeringen in andere sectoren.
De SEOB heeft verder benadrukt dat het belangrijk is om de wisselkoersen goed te monitoren, vooral met de recente stijgingen. Hoewel wisselkoersfluctuaties normaal zijn, wijst de organisatie terecht op de noodzaak om de overheidsfinanciën in balans te houden. Onevenwichtigheden in het overheidsbudget kunnen deze koersschommelingen verergeren. De afbouw van subsidies, bijvoorbeeld op elektriciteit, wordt gezien als een noodzakelijke stap, maar de SEOB onderstreept dat dit proces transparant moet gebeuren om publieke steun te waarborgen.
Daarnaast roept de SEOB op tot het versterken van de belastingdienst, met als doel de inkomsten van de overheid te vergroten. Dit zou helpen om de afhankelijkheid van olie-inkomsten te verminderen en de begrotingsdiscipline te verbeteren.
Een ander belangrijk punt dat de SEOB naar voren brengt, is de versterking van de regelgeving op het gebied van corruptie en fraude. Dit omvat strikte anti-corruptiewetten en maatregelen ter bestrijding van witwaspraktijken (AML/CFT), die van cruciaal belang zijn voor de internationale geloofwaardigheid van Suriname. Het IMF benadrukt ook het belang van deze maatregelen en de SEOB roept op tot betrokkenheid van de private sector om deze hervormingen te ondersteunen.
Met het IMF-programma wordt weliswaar vooruitgang geboekt, maar er blijven zorgen over het behalen van alle beleidsdoelstellingen binnen de geplande termijn. Dit benadrukt de noodzaak van een vervolgprogramma om de hervormingen te consolideren en de economische groei van Suriname te waarborgen.
The post SEOB HEEFT DUIDELIJK STANDPUNT ..
- Julius Ewald ( Blokkie/Jock) Blokland (79) Rotterdam 25-10-…..
- Meer dan één op de drie boomsoorten loopt risico op uitster…..
- Adhin belooft wederom: NDP-regering zal de 18.000 woningen …..
- Meteodienst: Kans op sterke windstoten..
- Snelle actie brandweer voorkomt brand bij commissariaat Noo…..
- Israel genocide tegen de palestijnen in Gaza..
- GAZA-Israël Genocide...
- CLO wants to hold discussions with the government..
- Column: Chan koestert 1 baby, terwijl anderen creperen..
- Mac Andrew probeert problemen op BIZA op te lossen..
- Surinaamse diaspora krijgen ‘centraal loket’ voor verbeterd…..
- Vuilophaal opnieuw stilgelegd..
- Grote vraag naar auto’s van Rudisa Motors NV..
- Brunswijk wil aanpak situatie gevangenis Santo Boma..