De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) heeft in zijn meest recente editie van het SEOB-bulletin, de rol van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) binnen het IMF-programma geanalyseerd, waarbij de CBvS verantwoordelijk is voor het stabiliseren van de waarde van de Surinaamse dollar (SRD) en het toezicht op de financiële sector. De Centrale Bank fungeert daarnaast als bankier voor zowel commerciële banken als de overheid en adviseert de regering over financiële zaken. De CBvS speelt een cruciale rol in de uitvoering van het IMF-programma door maatregelen te nemen op het gebied van monetair en wisselkoersbeleid, het versterken van het financiële systeem en het verbeteren van haar eigen institutionele structuur.
Sinds de tweede helft van 2021 richt het monetaire beleid van de CBvS zich vooral op het beheersen van de basisgeldhoeveelheid (M0), met als doel inflatie te beperken. In deze periode stapte de CBvS over van een vaste naar een zwevende wisselkoers, waardoor de waarde van de Surinaamse dollar nu door marktwerking wordt bepaald. De basisgeldhoeveelheid, die bestaat uit chartaal geld in omloop en bankreserves bij de CBvS, is een belangrijke factor voor de wisselkoers en daarmee de inflatie in Suriname. De CBvS tracht de M0 onder controle te houden door openmarktoperaties (OMOs) en verplichte kasreserves voor banken in te stellen.
Openmarktoperaties stellen de CBvS in staat de liquiditeit in de economie te beheren en de rentevoeten en kredietverlening van banken te beïnvloeden. Naarmate de geldhoeveelheid groeit, worden de OMOs intenser, wat resulteert in hogere biedrentes van de banken. Het huidige kasreservepercentage bedraagt 44 procent, wat betekent dat commerciële banken verplicht zijn 44 procent van hun SRD-deposito’s aan te houden als reserve bij de CBvS, om zo de geldhoeveelheid te reguleren.
Dit beleid beperkt de kredietruimte van banken en beïnvloedt de rentevoet. Als onderdeel van het IMF-programma, kan de CBvS onder bepaalde voorwaarden ook ingrijpen in de valutamarkt, wat bijdraagt aan het behoud van stabiliteit in de wisselkoers.
De CBvS zal volgens de SEOB dit beleid naar verwachting voortzetten, ook na het IMF-programma, met mogelijke aanpassingen op basis van de economische situatie.
Â
The post SEOB: ‘CBvS zet zich in voor stabiliteit SRD en inflatiebeheersing’ ..
- Grote bedrijven en organisaties loven professionaliteit MAS..
- Aanbestedingswet gewijzigd voor meer transparantie en bestr…..
- Trump komt met eerste grote benoeming, campagneleider wordt…..
- Duitse regering stort in..
- EU en LVV op 21 november in overleg om blacklisting visseri…..
- Meteodienst: Gevoelstemperatuur vrijdag boven 40° Celsius..
- Vijfde kinder-chirurgische missie in Diakonessenhuis..
- Brazilië ondekt wapens in boot uit Suriname..
- Kisoensingh: privatisering staatsbedrijven verdient transpa…..
- ‘Geen reden voor koersstijging’..
- Van Samson: “Ministeries zijn geen eigendom van partijenâ…..
- Bedrijfsleven moet voortouw nemen en ook zorgen voor goede …..
- Het initiatief voor nationaal migratiebeleid in process..
- Koersstijging door uitblijven 35% retentieregeling export..
- Afleg Vereniging Tammenga staat stil bij 30 jaar dienstbaar…..
- Commissie overlegt over seminar voor draagvlak Wet Industri…..
- Actievoeders Kabalebo ontvangen binnenkort sociale steun..
- Hulde voor de MAS bij maritieme open dagen..
- SVB schrijft U-17 Natio niet in voor Concacaf kampioenschap…..
- 60 bereidverklaringen uitgereikt voor bouwrijpe kavels Reeb…..
- Digitaal platform voor bedrijfsvergunningen gelanceerd..