SEOB bezorgd over wisselkoersgevoeligheid; sociaal programma instabiel

De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) maakt zich zorgen over de wisselkoersgevoeligheid. Het onafhankelijke economische monitorings- en adviesorgaan voor de regering en erkend overlegpartner van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) benadrukt dat onevenwichtige overheidsfinanciën het probleem van de wisselkoersgevoeligheid kunnen verergeren.
SEOB schrijft in haar meest recente bulletin van maart 2025 dat het afbouwen van subsidies op nutsvoorzieningen moet gebeuren met oog voor transparantie en sociale vangnetten. Betere coördinatie tussen het ministerie van Financiën en Planning en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is noodzakelijk om overtollige liquiditeit te beheersen en monetaire stabiliteit te waarborgen, zeker nu het M0- target in december 2024 opnieuw niet werd gehaald.
Hoewel leenrentes licht zijn gedaald, blijven ze volgens de SEOB relatief hoog en kunnen ze investeringen beperken. Het orgaan roept de private sector op om innovatie en productiviteitsverbetering als prioriteit te stellen. Verder schrijft de SEOB dat de toegang tot financiering een structurele uitdaging blijft.
Zij pleit voor hervormingen in het ondernemingsklimaat en meer educatie voor ondernemers, met name op het gebied van technische vaardigheden en governance. SEOB constateert verder dat het sociaal programma ineffectief blijft, ondanks aanbevelingen van verschillende instanties. Zij dringt aan op een evaluatie van dit programma op basis van daadwerkelijke impact in plaats van loutere uitgaven.
“Tot op heden heeft het sociaal beleid niet bijgedragen aan het verminderen van armoede”, aldus de SEOB. Overigens geeft zij aan dat de economie in 2024 groei vertoonde en dat de vooruitzichten voor de mijnbouwsector positief blijven.
De SEOB pleit echter voor meer stimulansen voor duurzame lokale sectoren, werkgelegenheid en klimaatactie. Daarnaast moet het onderwijs beter aansluiten op de behoeften van de olie- en gasindustrie en andere sectoren, zodat de economie structureel wordt versterkt en toekomstige generaties hiervan kunnen profiteren.