Om de weg naar economische stabiliteit en groei voort te zetten, is een toekomstgericht vervolgIMF-programma nodig. Belangrijke aandachtspunten zijn hierbij het versterken van instituten, verbeteren van governance, en het waarborgen van een verantwoord begrotingsbeleid. Dit stelt de Suriname Economic Oversight Board (SEOB) in haar jongste bulletin dat vrijdag is gepubliceerd.
Het huidige IMF-programma loopt begin 2025 af. Dit programma heeft bijgedragen aan macro-economischestabiliteit en verbeterde begrotingsdiscipline. Echter blijft deze vooruitgang kwetsbaar zonder een vervolgstrategie, stelt de SEOB. Deze onafhankelijke instantie heeft als hoofddoel het monitoren en adviseren van de regering over het implementeren van het IMF-programma en het economisch herstelplan. Dit wordt gedaan door te kijken naar duidelijke prestatie-indicatoren.Benadrukt wordt dat een vervolg IMF-programma geen directe maatregelen zal hebben voor de samenleving, in tegenstelling tot het huidige. Een vervolg IMF-programma dient, in tegenstelling tot het huidige, gericht te zijn op sleutelinstituten en zal geen directe maatregelen hebben voor huishoudens.
Onderdelen voor een vervolg IMF-programma dienen onder andere te zijn:
Noodzaak voor fiscal rulesFiscal rules, ofwel begrotingsregels, kunnen ertoe bijdragen dat overheden verantwoord omgaan met hun inkomsten en uitgaven. Deze regels bevorderen financieel-economische stabiliteit door overheidsuitgaven in toom te houden en de staatsschuld te beheersen. Begrotingsdiscipline zal ervoor zorgen dat de economische groei op lange termijn worden ondersteund en er minder disrupties plaatsvinden. Dit is van eminent belang in landen rijk aan natuurlijke hulpbronnen, zoals Suriname, vanwege de volatiliteit in internationale olie- en goudprijzen.
Ook de noodzaak van de minimale allocatie van middelen voor bijvoorbeeld onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid dienen te worden opgenomen in de fiscal rules. De SEOB beveelt het invoeren van fiscal rules sterk aan. Voorts tonen de verwachte inkomsten uit de offshore olieproductie vanaf 2028 de urgentie aan voor zulke regels.
Historisch gezien laten de overheidsfinanciën veel te wensen over. De overheidssaldi in procenten van het bruto binnenlands product (BBP) tussen 2012 en 2023, laat zien dat de uitgaven structureel hoger lagen dan de inkomsten. Dit had als gevolg een stijging in de staatsschuld om de tekorten te dichten (zie figuur).
- Man met ruim 7 kg cocaïne aangehouden op Zanderij..
- Inflatie in jaar tijd met 9,7% gestegen..
- Dag vol hoop en gemengde emoties: Overdracht projecten in N…..
- Taekwondoguru Romeo Rolador heengegaan..
- ‘Owru Jari Fest’ mag niet verloren gaan; financiële uitdagi…..
- Te veel onregelmatigheden in bevolkingsadministratie CBB..
- Instroom Haïtianen naar Suriname fors afgenomen..
- Braziliaanse moordverdachte overgedragen aan Franse politie..
- Meervoudige roofverdachte die uitgaanscentrum onveilig maak…..
- Passagier met 7.485 gram drugs aangehouden op JAP..
- DSB boekte 60 procent winst in 2022..
- Ministerie Juspol werkt aan afronding bevorderingen..
- Erfelijke positie van de langstlevende echtgenoot..
- ABS: Consumentenprijzen in november 0,2 procent gestegen..
- 35 kinderen overleden door verdrukking op schoolfeest in Ni…..
- Shell maakt herintrede in offshore..
- Na val al-Assad: Kerstmis in Damascus is dit jaar anders..
- Bauxiet-deal met Chinalco: soeveriteit Suriname in gedrang..
- Braziliaanse moordverdachte uitgeleverd aan Frans-Guyana..
- Er zal meer geïnvesteerd worden in verkeersveiligheid..
- Forse geldbedragen en auto buitgemaakt bij gewapende berovi…..