SDGs moeten centraal onderdeel zijn van agenda politieke partijen

Politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen zijn opgeroepen de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDGs) onderdeel te maken van hun politieke agenda. Deze oproep werd gedaan tijdens een workshop in het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA), georganiseerd door het SDG-platform in samenwerking met het parlement.

Tekst Wilfred LeeuwinADVERTISEMENT

Beeld DNA

DNA-voorzitter Marinus Bee gaf aan dat er, wat betreft de SDGs, al veel wetten door het parlement zijn aangenomen. Echter, volgens hem is wetgeving alleen niet voldoende. Er moet ook controle plaatsvinden en de benodigde middelen moeten via de begroting worden vrijgemaakt om de duurzame ontwikkelingsdoelen te realiseren.

“U moet ervoor zorgen dat het beleid, dat u goedkeurt, het welzijn van alle burgers bevordert”Elizabeth Bradley

De workshop was bedoeld voor parlementaire en buitenparlementaire politieke partijen en had als doel gezamenlijk te bekijken hoe en in welke mate de SDGs in hun partijprogramma’s zijn opgenomen. Bee stelde voor dat in het nieuwe parlement een speciale DNA-commissie wordt benoemd die invulling moet geven aan het nastreven van de ontwikkelingsdoelen.

Jacintha Jong-A-Lock-Dundas, voorzitter van het SDG-platform, benadrukte dat het realiseren van de SDGs een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de overheid en het maatschappelijke middenveld is. Parlementariërs spelen daarbij een belangrijke rol in het aansturen en controleren van het overheidsbeleid.

“Nu u zich voorbereidt op het winnen van het vertrouwen van het volk bij de komende verkiezingen, dring ik er bij u op aan stil te staan bij de rol die u kunt spelen om de SDGs tot een centraal onderdeel van uw politieke agenda te maken”, zei Elizabeth Bradley, voorzitter van de nationale SDG-commissie. Volgens haar vormen de doelen een blauwdruk voor een rechtvaardige en duurzame toekomst voor iedereen.

Ze wees de mogelijke toekomstige parlementariërs erop dat DNA, als wetgevend orgaan, zich in een unieke positie bevindt om de doelen in elk aspect van het nationale beleid te integreren. “Het is uw plicht ervoor te zorgen dat ze in uw programma’s worden opgenomen, in wetgeving worden verankerd en prioriteit krijgen in de staatsbegroting. Laten we ervoor zorgen dat de SDGs het hart van de toekomst vormen”, aldus Bradley.

Bewustwording

Ze gaf aan dat het de taak is van de nationale commissie ervoor te zorgen dat de SDGs niet alleen goed worden begrepen, maar ook diep geworteld raken in het werk van alle politieke partijen. De duurzame ontwikkelingsdoelen vormen een wereldwijd kader en zijn van nationaal belang. De overheid is de grootste actor die verantwoordelijk is voor de realisatie van deze doelen.

Vraagstukken als armoede, onderwijs en gezondheid raken iedere burger en het is van vitaal belang dat deze thema’s ook terugkomen in de partijprogramma’s van deelnemende politieke partijen. Bradley hield de vertegenwoordigers van de partijen, van wie de meesten kandidaat zijn voor een DNA-zetel, voor dat de SDGs geen abstracte concepten zijn, maar echte impact hebben. “Ze hebben de potentie om levens te veranderen en de samenleving te leiden naar meer rechtvaardige en duurzame ontwikkeling.”

Om deze doelen te bereiken is er volgens haar een gezamenlijke, proactieve en goed geïnformeerde volksvertegenwoordiging nodig. “De rol van het parlement is essentieel voor het realiseren van de SDGs, aangezien parlementariërs verantwoordelijk zijn voor het controleren van het overheidsbeleid, het goedkeuren van wetten én ervoor moeten zorgen dat de doelen niet ten gunste van kortetermijn- of partijpolitieke belangen worden genegeerd.”

Volgens de voorzitter van de nationale SDG-commissie zal DNA, in lijn met de duurzame ontwikkelingsdoelen, een integrale en evenwichtige benadering in zijn besluitvorming moeten omarmen. Daarbij moet ervoor worden gezorgd dat de vijf P’s van de SDGs – People, Planet, Prosperity, Peace and Partnership – in elk wetsvoorstel en besluit worden meegenomen. Door dit te doen, wordt het parlement een cruciale speler in het sturen van het land naar duurzame groei en ontwikkeling.

Prioriteiten in begroting

De vertegenwoordigers van de politieke partijen werden voorgehouden dat de SDGs pas goed tot uitvoering komen met de goedkeuring van de nationale begroting, aangezien de toewijzing van middelen directe invloed heeft op het behalen van de doelen. “Parlementariërs moeten ervoor zorgen dat de nationale begroting de prioriteiten van de SDGs weerspiegelt, met voldoende middelen voor prioritaire sectoren.”

Volgens Bradley is het ter verantwoording roepen van de regering een belangrijke taak van de volksvertegenwoordigers. “Zij moeten niet alleen richting geven aan het behalen van de ontwikkelingsdoelen, maar ook transparantie eisen over hoe beleid en middelen worden ingezet. De acties van de regering moeten in lijn met de nationale doelen zijn.”

SDGs vereisen, aldus de functionaris, een langetermijnvisie en toewijding aan mensenrechten, milieuduurzaamheid en inclusiviteit. “U bent de bewakers van die visie en moet ervoor zorgen dat het beleid, dat u goedkeurt, het welzijn van alle burgers bevordert. Dit …