Schrijversvakschool gaat creatief om met pandemie

13/12/2020 19:52 – Audry Wajwakana

Woordkunstenaars bij één van de virtuele activiteiten van Schrijversvakschool Paramaribo tijdens de Covid-19 pandemie. : Schrijversvakschool  
PARAMARIBO – Om deze feestmaand creatief door te komen, biedt de Schrijversvakschool Paramaribo een reeks eendaagse schrijfworkshops. Directeur Ruth San A Jong onderkent dat ook zij creatief moest omgaan met de Covid-19-pandemie. De schrijflessen worden sinds maart 2020 virtueel via Zoom verzorgd. “We zitten inderdaad in de feestmaand, een drukke periode, maar er is belangstelling voor de lessen. Mijn laatste werkdag voor het jaar is 29 december”, zegt ze lachend.
Vóór de uitbraak van de pandemie verzorgde San A Jong in november vorig jaar al schrijflessen via Zoom-meetings. Ze constateert dat er nog veel bedrijven en organisaties niet bekend zijn met de digitale wereld en het gemak ervan. “Omdat wij een betaald abonnement hebben op Zoom zijn we in staat om tegelijk honderd mensen virtueel te accommoderen”, zegt ze. Sinds ze virtuele lessen verzorgt, heeft ze ook Surinaamse Nederlanders die ze online begeleidt. Voorheen was het niet mogelijk lessen te verzorgen aan buitenlanders. “Maar als er bedrijven of organisaties eisen dat je er fysiek aanwezig moet zijn, dan is dat zeker geen probleem, mits de ruimte aan de Covid-19 protocollen voldoet”, zegt de schrijfdocent.
Vanwege de Covid-19-situatie heeft ook de school, die daar vaak door bedrijven voor benaderd wordt, minder trainingen en schrijflessen bezorgd. “We hebben wel activiteiten gehad maar het liep niet zo storm als vorig jaar. Ik heb daarom deze formule bedacht om de verschillende schrijfmodules in mini-workshops van elk drie uren te verzorgen, zodat het ook betaalbaar blijft”, zegt San A Jong. De eerste schrijfworkshop ging op 10 december van start. Op die dag werd het onderdeel Haiku-schrijven behandeld. Haiku is oorspronkelijk een Japanse dichtvorm van een kort, niet-rijmend gedicht, dat bestaat uit zeventien lettergrepen. De zeventien lettergrepen worden in drie regels van vijf, zeven en vijf lettergrepen geschreven. “In het begin gingen de haiku’s vaak over de natuur, maar in de loop der jaren is ook deze dichtvorm gaan verwesteren en worden er haiku’s in alle thema’s gemaakt. Deze dichtvorm dwingt de schrijver de juiste woorden te kiezen om de boodschap door te geven”, zegt San A Jong.
In deze workshop gaat de schrijfdocent de cursist aansturen tot creatief denken. “Het is echt geen vereiste dat je van tevoren een grote woordenschat moet hebben. Creativiteit heeft met het moment te maken, de gedachten die je bezighouden en die ga je dan verwoorden”, zegt San A Jong. De overige schrijfworkshops zijn ‘Dialogen schrijven’, ‘Tekstanalyses’, ‘Humor in verhalen’, ‘Dramatische situaties’, ‘Stijlfiguren’, ‘Erotische scenes schrijven’, ‘Zintuigelijk schrijven’, ‘De vrouw aan het woord’ en ‘Haal de verhalen uit je hoofd’. “Teksten zijn er soms om mensen te vermaken. Onze cultuur is er een van plagerijtjes, dreygi dreygi, hoe ernstig de situatie ook is. We hoeven niet altijd serieuze teksten te schrijven, maar als er een stukje humor in voorkomt dan biedt het een soort ademruimte. Bij de kinder- en jeugdliteratuur is humor een van de belangrijkste ingrediënten om de aandacht van een kind vast te houden”, vertelt de schrijfdocent over de workshop ‘Humor in verhalen’.
Het onderdeel ‘Dialogen schrijven’ kan gebruikt worden voor theater, film of voor het schrijven van een roman. Het nieuwe aanbod van de schrijftrainingen noemt San A Jong zelf nog een pilot. Hoewel ze het kort van tevoren heeft gelanceerd, is ze tevreden met de aanmeldingen. Ondanks de vele uitdagingen van de afgelopen maanden blijft de schooldirecteur optimistisch. Ze hoopt net als de meeste andere ondernemers op betere tijden.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname