INGEZONDEN
De Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) maakt zich grote zorgen over de recente onthulling dat ons land al meer dan een jaar is geschorst door het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI). De dreiging van volledige verwijdering van de lijst van deelnemende landen is een ernstige ontwikkeling die de geloofwaardigheid van Suriname als investeringsbestemming ondermijnt en de transparantie binnen de mijnbouwsector in gevaar brengt.
Dit staat in schril contrast met wat de regering steeds predikt dat zij Suriname op de wereldkaart heeft geplaatst. Nog verontrustender is het feit dat deze kwestie door niemand in De Nationale Assemblee wordt aangekaart. Het is ook bekend dat tot nu toe Staatsolie geen openheid geeft aan de gesloten petroleumovereenkomst met Total Energies en partners, zelfs niet na de Final Investment Decision (FID) in oktober vorig jaar.
“Het gebrek aan transparantie in de mijnbouwsector schaadt niet alleen de reputatie van Suriname, maar vergroot ook het risico op corruptie, misbruik van natuurlijke hulpbronnen en oneerlijke concurrentie”
Het EITI is een internationale standaard die zich richt op het bevorderen van transparantie en verantwoord beheer van olie, gas en andere natuurlijke hulpbronnen. De lage score die Suriname heeft behaald op de implementatie van de EITI-standaarden – slechts 58,5 punten en ver onder de norm voor een middelmatige beoordeling – wijst op structurele tekortkomingen in het beleid en de uitvoering. Het gebrek aan transparantie over eigendomsrechten, contractuele verplichtingen en beneficial ownership, evenals onvoldoende betrokkenheid van belanghebbenden, zijn doorslaggevend bij de beoordeling geweest.
Gebrek aan transparantie
De HVB is van mening dat het gebrek aan transparantie in de mijnbouwsector niet alleen de reputatie van Suriname schaadt, maar ook het risico op corruptie, misbruik van natuurlijke hulpbronnen en oneerlijke concurrentie vergroot. Bonafide investeerders hechten grote waarde aan betrouwbare gegevens en duidelijke regelgeving. Het feit dat essentiële informatie, zoals mijnbouwvergunningen en contracten, niet publiekelijk toegankelijk zijn, belemmert de ontwikkeling van een eerlijke en duurzame mijnbouwsector.
Daarnaast is het zorgwekkend dat informatie over concessies en vergunningen niet beschikbaar wordt gesteld aan de media en het publiek onder het voorwendsel van privacy. Transparantie is geen bedreiging, maar een fundamenteel recht van de samenleving. Burgers hebben het recht te weten hoe nationale hulpbronnen worden beheerd en wie er economisch voordeel uit haalt. Het gebrek aan openheid creëert ruimte voor belangenverstrengeling en ondermijnt het vertrouwen in de overheid.
HVB roept de regering op om met spoed de noodzakelijke stappen te ondernemen om de schorsing ongedaan te maken en de dreiging van afschrijving te voorkomen. Dit omvat het tijdig indienen van de verplichte gegevens bij het EITI, het openbaar maken van contracten en mijnbouwrechten en het opzetten van een publiek toegankelijk register van mijnbouwvergunningen en eigendomsbelangen. Daarenboven is transparantie nodig, zodat ervoor kan worden gewaakt dat de rijkdommen van het volk niet worden gestolen en/of voor een habbekrats worden weggegeven, zoals de regering nu wil doen met West-Suriname en haar deal met Chinalco, die landelijk wordt afgekeurd.
Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB)
De redactie van de Ware Tijd stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die worden geplaatst komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van de Ware Tijd. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.
- Al 33 gevallen van dengue gemeld in 2025..
- Inbraak in woning Vredenburg Serie B: jachtgeweer en sierad…..
- Voorganger verdacht van seksueel misbruik blijft aangehoude…..
- Santokhi en IMF-delegatie bespreken uitdagingen en vooruitz…..
- Schorsing EITI laat deur open voor corruptie..
- Santokhi bij lanceren bullionproject: Surinamers mede-eigen…..
- VIDS spreekt afkeuring uit over bijeenkomst presidentiële c…..
- Minister Landvreugd stemt in met teruggave perceel Paramari…..
- ZOUT IN DE WONDEN EN ZAND IN DE OGEN..
- President Guyana roept Suriname op tot snelle voorbereiding…..
- Landvreugd zal perceel teruggeven aan de Staat..
- Werkgroep bezig met activiteiten voor 50 jaar Srefidensi..
- ‘The Spirit of Matawai’-zepen in de maak..
- Dambond start sneldamkampioenschap..
- Kanhai: Geen bewijs dat ‘Bordo’ cocaïne heeft ingevoer…..
- Minister Mathoera: Nationaal Leger focust zich weer op kern…..
- Nieuw kiesstelsel ‘onbekend’ in delen Boven-Surinamegeb…..
- Strengere controle op buitenlandse werknemers..
- Dinotha: ‘De afdeling doet heel hard hun best’..
- Training kandidaat-stembureauleden gestart..
- De hele dag regenachtig..