Schoolleiders en leerkrachten binnenland geïnformeerd over onderwijsvernieuwingen

Schoolleiders en leerkrachten uit Brokopondo, Sipaliwini en Marowijne zijn door minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) geïnformeerd over de vernieuwingen in het onderwijs. Ook voor het binnenland geldt dat blijven zitten en drop-outs tot het verleden zullen gaan behoren. Kinderen kunnen doorstromen op basis van hun eigen vermogen. Niet iedereen zal eindigen als vwo-student en naar de universiteit gaan, sommige leerlingen zullen bewust kiezen voor een praktische opleiding.
Ook voor het binnenland geldt dat er niet meer klakkeloos uit het hoofd geleerd mag worden. Leren moet zinvol zijn, benadrukte minister Levens. En ook in het binnenland zal gewerkt worden met kleinere klassen, omdat er in bepaalde gebieden klassen zijn van 42 leerlingen.
Vanaf 1 oktober geldt dat er maximaal 24 leerlingen in een klas mogen zitten. Hoe dat precies zal gebeuren, werd een levendige discussie die eindigde in een overeenstemming dat bij hele grote scholen, zaterdag ook school zal zijn en kinderen zoals nu maar drie dagen naar school kunnen per week, omdat er geen nieuwe scholen kunnen worden bijgebouwd op dit moment.
Om de kwaliteit te bewaken zullen er meerdere testen per jaar afgenomen worden door het Examenbureau en zal er niet meer met oude rapporten gewerkt worden, maar met voortgangsrapportages. Zo’n voortgangsdocument geeft de sterktes en zwaktes van het kind aan en vertelt veel meer dan een cijfer.
Het stelt de leerkracht in staat vast te leggen waar het kind extra hulp en begeleiding nodig heeft. Het voortgangsdocument kent alleen maar vooruitgang. Het kind moet steeds verder vooruit. Nooit meer achteruit, terug naar de vorige klas, of stilstaan in dezelfde klas, zei de minister.
In een speciale training deze week, hebben de schoolleiders en leerkrachten uit het binnenland met plezier gewerkt aan het ontwerpen van repetities nieuwe stijl en voortgangsrapporten. Van de ontmoeting met de minister is goed gebruikgemaakt om de slechte omstandigheden waaronder men moet werken in het binnenland aan de orde te stellen.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald