Scholieren vieren Internationale dag van Moedertalen in Surinaams Museum

Tekst en beeld Audry Wajwakana

PARAMARIBO — “Deze dag draait om bewustwording. We moeten het belang van moedertalen blijven benadrukken, het behoud ervan borgen en de overdracht aan jongere generaties garanderen. Alleen zo kunnen we onze talen en culturen levend houden.” Dat zei Vidya Narain, secretaris-generaal van de nationale Unesco-commissie Suriname, vrijdag tegen de Ware Tijd bij de viering van de Internationale dag van Moedertalen.

Leerlingen van de Polanen-, Hasrat Bibi Fatima- en Fred Staehlinschool vierden het zilveren jubileum van deze dag in het Surinaams Museum met gedichten, liederen en levendige gesprekken in talen als Sranantongo, Sarnami, Aucaans en Javaans. De kinderen deden hun best om zich zo goed mogelijk in hun moedertalen uit te drukken.

“De moedertaal is een drager van identiteit, cultuur en historie”Vidya Narain

Bij sommigen ging het vlot en bij anderen moesten ze op hun tekstblad kijken om de woorden zo goed mogelijk uit te spreken. Daarna gingen ze in groepjes uiteen om elkaar in hun moedertaal te vertellen wie ze zijn, hoe oud ze zijn, waar ze naar school gaan en wat of wie ze liefhebben.

Uitdagingen

De Internationale Dag van de Moedertalen, ingesteld door de Unesco, wordt wereldwijd gevierd om taalkundige en culturele diversiteit te bevorderen. In Suriname, een land met een rijke verscheidenheid aan talen en culturen, heeft deze dag extra betekenis. Narain benadrukte dan ook het grote belang van moedertalen.

Volgens haar is wetenschappelijk bewezen dat kinderen die hun moedertaal goed beheersen, zich beter kunnen ontwikkelen. “De eerste taal die je leert, is je moedertaal. Je leert erin denken, voelen en leven. Het is een drager van identiteit, cultuur en historie”, legde ze uit.

Narain erkende wel de uitdagingen in een land waar Nederlands de officiële onderwijstaal is. “Nederlands is bij wet vastgelegd, dus op school wordt die taal gesproken. Maar we moeten blijven werken aan de overdracht van moedertalen aan de jongere generaties. Die overdracht is cruciaal voor het behoud van onze talen.”

Taalbeleid

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur sprak over het belang van het conserveren van de meer dan twintig moedertalen in Suriname. “De afgelopen jaren is er helaas sprake geweest van verwaarlozing in het beleid om deze talen te behouden. We moeten ze beschrijven, documenteren en zorgen voor een correcte spelling”, maakte hij duidelijk.

De bewindsman wees op de toenemende dominantie van het Nederlands en Engels, vooral onder jongeren. “Ouderen klagen dat jongeren steeds verder af raken van hun moedertalen en cultuur. Dat is begrijpelijk, omdat internationale talen kansen bieden op de arbeidsmarkt. Maar we moeten een balans vinden tussen het behoud van onze moedertalen en het aanleren van talen die nodig zijn voor de toekomst”, zei Ori.

Hij kondigde aan dat het ministerie plannen heeft om het taalbeleid nieuw leven in te blazen. Zo wordt er gewerkt aan de introductie van tweetalig onderwijs in de onderbouw van het basisonderwijs. “Kinderen moeten de kans krijgen om zowel hun moedertaal als het Nederlands goed te leren. Alleen zo kunnen ze zich optimaal ontwikkelen”, stelde hij.

Leerlingen van drie basisscholen hebben vrijdag geparticipeerd in de speciale bijeenkomst in verband met de Internationale Dag van de Moedertalen in het Surinaams Museum.