Scholiere verdacht van dodelijke brand slaapzaal in Guyana

MAHDIA — Een scholiere wordt ervan verdacht de dodelijke brand te hebben gesticht in een meisjesslaapzaal in Mahdia, Guyana waarbij 19 kinderen zijn omgekomen, nadat haar mobiele telefoon in beslag was genomen door een lerares in de slaapzaal. Zo meldt de lokale politie. Eerder werd gesproken van 20 dodelijke slachtoffers.

Bij de brand, waarbij afgelopen weekend de meisjesslaapzaal van de Mahdia Secondary School door vlammen werd verzwolgen, kwamen 18 meisjes en het zoontje zoon van de conciërge om het leven. Politie en brandweer hadden eerder verklaard dat ze vermoeden dat de brand ‘kwaadwillig’ was aangestoken.

“Uit politieonderzoek tot nu toe naar de dodelijke brand in Mahdia van zondagavond, waarbij 19 mensen om het leven kwamen, blijkt dat een scholiere ervan wordt verdacht de verwoestende brand te hebben aangestoken omdat haar mobiele telefoon in beslag is weggenomen door de moeder van de slaapzaal”, aldus een politieverklaring dinsdag.

Nabestaanden van de slachtoffers op een ingelaste persconferentie over de ramp. [: AFP]20 scholieren gered

Om 22.15 uur lokale tijd werden de autoriteiten voor het eerst gealarmeerd over de brand. Brandweerlieden arriveerden en troffen het gebouw al in lichterlaaie aan, maar konden ongeveer 20 scholieren redden door een deel van een muur van het gebouw af te breken.

De brandweer had meer dan drie uur nodig om de brand onder controle te krijgen. De brand begon terwijl de scholieren sliepen en verschillenden werden gewekt door geschreeuw, aldus de politieverklaring. “Ze zagen vuur en rook in de badkamer, die zich snel verspreidde in het gebouw, waardoor verschillende studenten brandwonden opliepen en rook inademden.”

Op het moment van de brand waren er 57 scholieren in de slaapzaal, door de politie beschreven als een plat betonnen gebouw van ongeveer 30 bij 12 meter, met getraliede ramen. De autoriteiten wilden niet ingaan op de vraag of de scholieren moeite hadden om het gebouw te verlaten.

De school staat centraal in het streven van de Guyanese regering om het onderwijsniveau in het minder ontwikkelde deel van het land te verbeteren en heeft voornamelijk inheemse leerlingen. De inheemse Amerindian Peoples Association (APA) zegt in verklaring “diepbedroefd” te zijn door het nieuws. De president van Guyana, Mohamed Ifran Ali, heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

[CNN]