Een reeks workshops over onderzoeksvaardigheden krijgt mogelijk een structurele plek binnen het onderwijsprogramma van de Scholengemeenschap Moengotapoe. Dat zegt schooldirecteur Cynthia Masangi naar aanleiding van de pilotworkshops ‘Van onderwerp naar onderzoeksvraag’ en ‘Bronnen’, die vorige week vrijdag verzorgd werden voor ruim 31 scholieren van het vwo, Driejarig Havo en Imeao.
“Wij gaan dit voorleggen aan de vakgroep Sociologie, Omgangsvaardigheden en Onderzoeksvaardigheden. We proberen de inhoud van deze workshops te integreren in onze vakken, omdat we zien dat ze echt nodig zijn,” aldus Masangi.
De workshops zijn ontwikkeld door de leraren Alvin Motman, Nigritha Tieto en Brenda Asabigi en maken deel uit van een pilotproject van de stichting Better Prepared Suriname (BPS). Het doel van BPS is om studenten van VOS-scholen beter voor te bereiden op een vervolgstudie aan hbo- en wo-instellingen.
Tijdens de sessie in Moengo namen studenten uit het tweede leerjaar van het VWO, het basisjaar van de Havo en het Imeao deel. Volgens Masangi had de opkomst groter kunnen zijn, maar speelden roostertechnische beperkingen en naderende toetsperiodes een rol.
De workshops werden op locatie verzorgd door docenten Motman en Tieto. “Als parttime docent aan het IOL geef ik normaal gesproken les op een hoger niveau, dus dit was even schakelen. Maar we waren goed voorbereid en de studenten hebben er veel aan gehad,” zegt Motman. Tieto, docent Nederlands, benadrukte dat veel aandacht is besteed aan interactie. “We hebben gekozen voor groepsopdrachten om de betrokkenheid te vergroten.”
Een belangrijk evaluatiepunt van de studenten was dat de hoeveelheid informatie als veel werd ervaren binnen de beperkte tijd. Motman erkent dit: “Daarom hebben we hand-outs meegegeven en is deze pilot bedoeld om van te leren.”
De bijeenkomst in Moengo was de tweede workshopronde binnen het BPS-project. Eerder vond in februari een vergelijkbare sessie plaats op de Openbare Driejarige Havo Zaailand in Paramaribo. Mildred Demon, projectleider van BPS in Suriname, prees het doorzettingsvermogen van de betrokken docenten: “Twee in Moengo en twee in Paramaribo hebben ondanks de afstand samengewerkt om deze inhoud op te zetten. Dat is bewonderenswaardig.”
De onderwerpen voor de workshops zijn bepaald op basis van gesprekken met schoolleiders, waaruit bleek dat studenten moeite hebben met het formuleren van onderzoeksvragen en het hanteren van bronnen. Volgens geschiedenisdocent Brenda Asabigi, werkzaam op de Scholengemeenschap Moengotapoe, komt dit duidelijk terug in haar lessen: “Veel studenten hebben moeite met het correct plaatsen van bronnen.”
De stichting BPS stelt bij de ontwikkeling van haar workshops altijd een gemengde werkgroep samen, bestaande uit zowel docenten van het hoger onderwijs als van het voortgezet onderwijs. Zo wordt de aansluiting tussen beide niveaus versterkt.
De uitvoering van het project is mogelijk dankzij ondersteuning van de Meindert de Hoop-stichting, Kennedy van der Laan Advocatenkantoor (Amsterdam), het Cultuurfonds van De Nederlandsche Bank en het Staatsoliefonds.
- Vandaag meer zon, maar ook bewolking..
- AI-Workshop moet leiden tot effectievere implementatie van …..
- Amerikaanse regering overweegt droneaanvallen op drugskarte…..
- Brunswijk staat vierkant achter Jap-A-Joe..
- Rotaract Club Paramaribo zorgt voor wateropslag op Hollands…..
- SRD 40 voor de dollar slechts kwestie van tijd..
- Column: Druk schema voor Natio..
- Eskak begrijpt zorgen over Jap A Joe; ‘maar checks and bala…..
- Medisch visum geëist in zedenzaak voorganger C.L...
- Brunswijk: “Wendy gaat nergens, Silos heeft het met de ABOP…..
- Veiligheidsbonden overleggen met Santokhi over uitvoering a…..
- Naam Belfort blijft op kandidatenlijst ondanks overlijden..
- Ravaksur Plus wijst loonvoorstel af; eist spoedoverleg met …..
- Suriname onderstreept belang van dialoog en rechtsorde op C…..
- Een geschiedenis van de Joodse familie Fernandes en hun sla…..
- Politie Suriname meldt succesvol eerste kwartaal..
- Vp Brunswijk: “ondervoorzitter van het CHS wordt niet opged…..
- ‘De reis van ons Afro-Surinaams erfgoed’: een visueel histo…..
- Strenge grenscontroles leiden tot bananenoverschot in Surin…..
- Zijn armen minder welkom? Reizen, regels en menselijke waar…..
- Kookvideo met mogelijk grote gevolgen..