Schalkwijk zwaait na 33 jaar af als MAF-bestuurslid

03/01/2021 14:02 – Amanda Palis

Marten Schalkwijk doet na 33 jaar een stap terug bij MAF maar het is volgens hem geen definitieve groet.  
PARAMARIBO – Na 33 jaar als vrijwilliger te hebben gewerkt in het bestuur van de Missionary Aviation Fellowship (MAF), zwaait Marten Schalkwijk (65) af. “Ik heb zeker twee keer eerder getracht om over te dragen, maar er waren nog zaken waarbij mijn ondersteuning nodig was. Ik denk dat het mooi is geweest want ik laat een vrij gezonde organisatie achter zonder problemen en dat stemt zeker goed.”
Schalkwijk is 22 jaar voorzitter geweest en draagt met een gerust hart over aan de voormalige penningmeester Erle Deira. “We zijn dankbaar voor zijn inzet en werk”, reageert de nieuwe voorzitter in gesprek met de Ware Tijd.
Dat Schalkwijk is teruggetreden betekent, zoals hij het zelf zegt, geen definitieve groet aan de organisatie. “Ik zal waar nodig en gevraagd advies geven. MAF is gewoon een deel van mijn leven. Al van jongsaf heb ik de organisatie van dichtbij mogen meemaken. Mijn vader, die als dominee naar Suriname kwam, had een goede band met de artsen van de Medische Zending toen.”
Schalkwijk zegt dat de jaren tachtig hun sporen hebben achtergelaten. “Het was een dramatische tijd tijdens de Binnenlandse Oorlog”, blikt hij terug. “We zijn toen bijna failliet verklaard omdat onze toestellen bijna twee jaar aan de grond waren. Eén van ze was bovendien gekaapt en een piloot gegijzeld.”
Schalkwijk is ervan overtuigd dat de MAF als non-profitorganisatie een bijzondere rol heeft gespeeld in het garanderen van de medische zorg in het binnenland. “Naast de werkzaamheden voor de Medische Zending heeft de MAF nog steeds de zorg bij het vervoeren van binnenlandbewoners die medische verzorging nodig hebben. Ik ben ervan overtuigd dat wij met onze dienstverlening meer dan duizend levens hebben gered, door patiënten zo snel mogelijk te vervoeren naar de stad voor medische hulp.”
Voor Deira die vanaf 29 december officieel de leiding heeft, is het gewoon een kwestie van voortzetten van het beleid dat is uitgestippeld door de voorganger. “Schalkwijk is geen onbekende en ik heb hem in verschillende rollen binnen de organisaties mogen ervaren en zeker als voorzitter van de MAF.” Hij onderschrijft dat de teruggetreden voorzitter een gezonde organisatie heeft achtergelaten en hoopt het zo te houden.
Deira is niet alleen blij met de inzet van Schalkwijk, maar ook met die van de medewerkers. “Covid-19 is een uitdaging geweest voor een ieder. Desondanks mogen wij met trots zeggen dat de medewerkers zich hebben ingezet voor de binnenlandbewoners en we hebben geen enkel Covid-19- geval gehad ondanks dat wij Covid-19-patiënten hebben moeten vervoeren.”
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname