Schaaksters lopen top 100 mis op Olympiade

Het Surinaamse vrouwenschaakteam is er net niet in geslaagd de 45ste Olympiade met een plek binnen de top 100 af te sluiten. Na elf speelrondes eindigde het team op plek 102 van de 183 deelnemende landen. Marlon Kaslan, voorzitter van de Surinaamse Schaakbond (SSB), liet voor aanvang van het toernooi in Boedapest al weten dat zowel het mannen- als het vrouwenteam concrete doelstellingen had met betrekking tot de eindrangschikking.
“De startranking bij de mannen is 140, het streven is binnen de top 120 te eindigen. De vrouwen hebben een startranking van 114 en het streven is binnen de top 100 te komen”, zei Kaslan toen. De vrouwen slaagden er niet in om bij de beste 100 landen te eindigen. Het team, bestaande uit captain Reyna Frijde, Maylee Tjong Tjin Joe, Elise Wu en de zusters Catherine, Victoria en Alexandra Kaslan, eindigde na elf partijen met 10 punten op de 102e plaats.
In totaal vergaarden negentien verschillende landen 10 punten. Suriname eindigde met meer tiebreakpunten boven onder andere Japan, Tunesië, Nicaragua, Guatemala en Kameroen. Het vrouwenteam won vijf partijen en verloor zes: de schaaksters versloegen São Tomé en Principe, Bahrein, Tanzania, Mauritius en Eritrea. Ze moesten echter hun meerdere erkennen in Israël, Albanië, Sri Lanka, Angola, Kirgizië en Nicaragua.
In het vrouwentoernooi werd India kampioen met 19 punten. Kazachstan moest met 18 punten genoegen nemen met het semi-kampioenschap, terwijl de Verenigde Staten met 17 punten op de derde plaats eindigden.
MannenBij de mannen eindigde Suriname op de 142e plaats van de 197 landen. Het team, bestaande uit captain Govind Panchoe, Viresh Giasi, Jason Yeung, Imaan Kalidjo, Shaief Chashawa en Shiva Kalka, won vier partijen, speelde één keer remise en verloor zes wedstrijden. Suriname eindigde boven onder andere Guyana, Saint Lucia, de Bahama’s en Bermuda.
De Surinaamse mannen versloegen Cambodja, Fiji, Lesotho en Saint Lucia. Daarnaast speelden ze remise tegen Jordanië en verloren ze van Kazachstan, Thailand, Taipei, Jamaica, Nicaragua en Guatemala.
India werd met 21 punten ongeslagen kampioen bij de mannen, terwijl vijf teams op 17 punten eindigden. Aan de hand van tiebreakpunten werd de VS semi-kampioen, terwijl Oezbekistan op de derde plaats eindigde.
De eerstvolgende Olympiade wordt in 2026 gehouden. De 46e editie van het evenement vindt dan plaats in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan.