SBM Offshore verwacht in de loop van 2025, drie grote Floating Production Storage and Offloading (FPSO’s) installaties operationeel te maken, met de Almirante Tamandaré al in productie en de Alexandre de Gusmão en ONE GUYANA, op schema voor eerste olie dit jaar. Dat bevestigde CEO Øivind Tangen in de kwartaalactualisatie over het eerste kwartaal van 2025.
Volgens Tangen heeft FPSO Almirante Tamandaré, in februari al de eerste olie geleverd en is het vaartuig nu formeel in gebruik. FPSO Alexandre de Gusmão, die in maart in Brazilië arriveerde, wordt rond het midden van het jaar in productie genomen. De installatie en koppeling zijn inmiddels afgerond. FPSO ONE GUYANA is veilig aangekomen in Guyana en zal naar verwachting, in het derde kwartaal operationeel worden. De installatiecampagne is in volle gang.
De projecten benadrukken volgens Tangen, de operationele kracht van het bedrijf.
“Onze prestaties in het eerste kwartaal tonen de veerkracht van ons bedrijfsmodel”, zei hij. SBM Offshore verwacht tegen het einde van 2025, een ‘near-zero emission’ FPSO klaar te hebben voor de markt.
De Directional omzet van SBM Offshore steeg in het eerste kwartaal met 27 procent tot 1,1 miljard dollar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De Turnkey-omzet verdubbelde bijna naar 627 miljoen dollar, mede dankzij de voortgang op FPSO GranMorgu (voor Suriname) en FPSO Jaguar. De romp van FPSO Jaguar is inmiddels geleverd, terwijl de bovenzijde in aanbouw is. Eerste olie van dat project wordt in 2027 verwacht.
De Directional Lease & Operate-omzet daalde tot 476 miljoen dollar, voornamelijk vanwege de verkoop van FPSO’s Prosperity en Liza Destiny eind 2024. Deze da-ling werd gedeeltelijk gecompenseerd door de toevoeging van FPSO Almirante Tamandaré aan de vloot.
SBM Offshore rapporteerde een Directional backlog van 35,1 miljard dollar, grotendeels onderbouwd door vaste contracten met zogeheten ‘premium clients’ en met inflatiebescherming. Het bedrijf verwacht hieruit 9,5 miljard dollar aan inkomsten te genereren en voorspelt een minimum kas-uitkering van 1,7 miljard dollar aan aandeelhouders tot 2030.
In april rondde SBM Offshore een sale-and-leasebacktransactie af van 400 miljoen dollar voor FPSO Cidade de Paraty en verhoogde het zijn kredietfaciliteit tot 1,1 miljard dollar.
Tangen besloot: “Onze strategie werkt. Wij leveren waarde via onze oceaaninfrastructuur en onze mensen, en dat betaalt zich uit.” SBM Offshore is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en het beheer van meerdere FPSO’s in Guyana, waaronder de Liza Destiny, Liza Unity en Prosperity. Het bedrijf bouwt momenteel ook FPSO ONE GUYANA en FPSO Jaguar voor toekomstige projecten in het Stabroekblok van ExxonMobil. Naast de technische operaties, investeert SBM ook in gemeenschapsontwikkeling in Guyana, met projecten die een blijvende impact hebben op de lokale economieën.
The post SBM Offshore: Eén FPSO in productie, twee op schema voor eerste olie ..
- Paul Somohardjo neemt definitief afscheid van de politiek..
- Financieringsmogelijkheden voor woningbouw een fata morgana…..
- AdeKUS kan vraag naar aquatische biologen niet aan..
- Bronto Somohardjo nieuwe leider van Pertjajah Luhur..
- Mamio Dance Festival: ode aan Michael Jackson, terug naar d…..
- Ramadhin: “Roep om betere zorg gehoord en beantwoord”..
- Column: Borrelpraat no. 872..
- Somohardjo: VHP komt met Javaanse vicepresidentskandidaat..
- Nationaal Archief Suriname en Nederland versterken samenwer…..
- USV: ‘Wij vragen geen ode – wij vragen om daden’..
- WEGENPROJECTEN IN HET VERKIEZINGSJAAR ROEPEN VRAGEN OP..
- BUSINESS AS USUAL..
- Nieuw sportveld en logeergebouw in Godoholo..
- RBT- Midden houdt manspersoon aan voor verduistering..
- Vrouw met pepermunt aangehouden waarin drugs was verwerkt o…..
- Missie SHK verzorgt Pediatric Basic Life trainingen aan zor…..
- Eerste steenlegging bouw overdekte openlucht crematiezaal t…..
- Verkiezingsvoorlichting ook voor Blindencentrum..
- SVV U21-jongens volleybalkampioen..
- Rover rukt ketting van gepensioneerde man weg..
- Santokhi fietst met 1.700 deelnemers: logistieke problemen …..