door Armand Snijders
PARAMARIBO — Het Nederlandse bedrijf SBM Offshore heeft van oliemultinational TotalEnergies definitief de opdracht gekregen om een drijvend olieplatform – een Floating Production Storage and Offloading (FPSO) – te bouwen en leveren voor de oliewinning in het GranMorgu-gebied. Daarmee zal vanaf 2028 de eerste olie uit de Surinaamse zeebodem worden gepompt.De FPSO is de eerste grote diepwaterprojectontwikkeling in Suriname en heeft een verwachte productiecapaciteit van maximaal 220.000 vaten olie per dag en bijbehorende gasbehandelingscapaciteit van maximaal 500 miljoen kubieke voet per dag. De FPSO zal worden verspreid en afgemeerd in waterdiepte van ongeveer vierhonderd meter en zal ongeveer twee miljoen vaten ruwe olie kunnen opslaan. De eerste olie wordt zoals bekend in 2028 verwacht en door TotalEnergies opgepompt.
‘Nu TotalEnergies de Final Investment Decission (FID) heeft genomen, kon het definitieve contract worden getekend. Daarmee is een bedrag van minimaal 1,2 miljard euro gemoeid’
Enkele maanden geleden namen de floaterspecialist en TotalEnergies al een ‘voorschot’ op de nog te bouwen FPSO, door alvast een casco voor het gevaarte te reserveren. Die wordt momenteel in Singapore gebouwd. Nu TotalEnergies de Final Investment Decission (FID) heeft genomen, kon het definitieve contract worden getekend. Daarmee is een bedrag van minimaal 1,2 miljard euro gemoeid. SBM Offshore zal naar verwachting de eenheid exploiteren onder een operationele en onderhoudsovereenkomst.
Concurrent
SBM Offshore heeft in de strijd om de FPSO-hegemonie in Suriname vooralsnog de Japanse concurrent Modec afgetroefd. De Nederlandse onderneming is al de hofleverancier van FPSO’s in buurland Guyana, waar door onder meer ExxonMobil sinds 2019 enorme olievoorraden opgepompt worden. Daar zijn inmiddels vier door SBM Offshore gebouwde drijvende olieplatforms operationeel, een vijfde is onderweg. Modec heeft er daar tot nu toe slechts één geleverd. De komende jaren zullen er daar nog zeker vier worden besteld om de naar schatting elf miljard vaten olie naar boven te halen.
De FPSO die SBM Offshore zal bouwen ziet het bedrijf als een belangrijke mijlpaal voor haar activiteiten in de regio. Artur Nunes-Da-Silva, die de leiding over de Surinaamse activiteiten van TotalEnergies heeft, beloofde onlangs dat zijn maatschappij zo schoon mogelijk zal werken. “We zijn van plan de beste technologieën te implementeren als het gaat om het terugdringen van broeikasgassen. De FPSO die SBM Offshore gaat leveren zal bijvoorbeeld volledig elektrisch zijn, net als een Tesla.” Ook SBM Offshore zegt dat het van plan is om een bijna-nul-emissie FPSO op de markt te brengen.
- VAAGHEID ROND CORANTIJNBRUG..
- GRATIE BOUTERSE JURIDISCH ONHOUDBAAR..
- Amerikaanse militaire contractanten mogen wapens in Oekraïn…..
- Kamala..
- President Santokhi: Suriname kan zich voorbereiden op posit…..
- Santokhi spreekt high level top toe tijdens COP29 in Azerbe…..
- DNA weet zich geen raad met luie parlementariërs..
- CHOF is orgaan constitutionele rechtspraak..
- Korpsleiding houdt bespreking betreffende oplossingsmodel v…..
- Koersfluctuaties mysterieuze materie..
- Staat zal SRD 5,5 miljard verdienen aan btw..
- MENNONIETEN MODDEREN DOOR..
- Vijfde kinder-chirurgische missie om levenskwaliteit aanzie…..
- Procureur-generaal aangeschreven voor 20 exporteurs ..
- Morales uit Bolivia uitgesloten van politieke functie..
- Holland Baroque in Suriname voor samenwerking met School vo…..
- ECD sluit ondernemingen in Moengo en Commewijne na controle..
- Staatsbedrijven dreigen verkwanseld te worden op basis van …..
- Toename aantal vermissingen baart zorgen..
- DA’91 presenteert visie in Europa; wil dubbele nation…..
- MuseumN8 2024 in teken van educatie en onderzoek..