Ruben Ravenberg, directeur van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), garandeert dat er strenge maatregelen genomen zullen worden tegen personen die zich binnen de organisatie schuldig maken aan wangedrag. Dit betreft specifiek gevallen van fraude met de export van hout. Uit onderzoek blijkt dat SBB lagere exportvolumes registreert, terwijl de importvolumes in het buitenland aanzienlijk hoger liggen.
Eerder heeft de directie zes personen ontslagen en enkele anderen geschorst. Binnen de afdeling Export komt er een volledige herstructurering om verdere malversaties te voorkomen. Door deze misstanden loopt de staat Suriname belangrijke financiële middelen mis. Ravenberg is verbaasd dat de houtsector niet blij is met de herstructurering, hoewel deze heeft geleid tot het oplossen van de onregelmatigheden. Hij heeft de afdeling Export direct onder zijn verantwoordelijkheid geplaatst, zodat er beter toezicht kan worden gehouden op zaken die niet goed verlopen.
Een ander geval waarmee de leiding van SBB worstelt, is de betaling van de concessierechten door de concessiehouders. In gesprek met Radio ABC zegt Ravenberg dat concessiehouders jaren vooruit voor hun rechten hebben betaald. Echter heeft er zich een tariefsaanpassing voltrokken waardoor de houders nu weigeren om het verschil te betalen. Deze zaak ligt nu bij de rechter.
Ravenberg betreurt het dat de beoogde productie voor dit jaar niet gehaald zal worden. Er was gepland om 400.000 ton hout klaar te zetten voor export, maar dit zal ongeveer 100.000 ton lager uitvallen. De directeur legt uit dat de target niet wordt gehaald vanwege de problemen.
Ondanks het geschil over het te betalen bedrag voor de concessierechten heeft SBB de houtexporteurs echter niet verboden om hout te kappen voor de productie. Ravenberg meldt verder dat zijn organisatie strenger zal toezien op de naleving van de regels. Zo zullen concessiehouders die een exploitatievergunning hebben, maar er al jaren niets mee doen, hun concessie verliezen.
Volgens hem zijn er genoeg ondernemers die graag willen investeren in de houtproductie. De directeur vindt het ook jammer dat SBB wel inkomsten genereert, maar dat al het geld naar de staatskas gaat. Wanneer de organisatie operationele zaken moet uitvoeren, kampt ze met een gebrek aan financiële middelen.
Ravenberg pleit ervoor dat SBB snel overgaat van een stichting naar een autoriteit, zodat het meer bevoegdheden krijgt. Dit zal naar verwachting pas in 2025 of 2026 gerealiseerd kunnen worden.
- Nieuwe Aanbestedingswet moet zorgen voor transparantie..
- ECD sluit weer 4 supermarkten die wetten overtreden..
- Vier supermarkten dicht wegens economische delicten..
- Surinaams sjoelteam klaar om sport te ontwikkelen en te pro…..
- Verkiezingen VS: Veel politie op de been, meerdere dreiging…..
- Zorgwerkers getraind in nieuwste technieken nierdialyse..
- Guyana en Suriname zouden jaarlijks 12 miljoen ton LNG kunn…..
- BEP verwacht actie van de regering bij brandende vraagstukk…..
- Tiener komt om het leven na botsing met vrachtwagen..
- Government initiates privatization of state enterprises: SA…..
- Ruim 1000 vissersvaartuigen worden geïnspecteerd..
- VES: ‘Duurzame democratie is sleutel tot economische stabil…..
- Bezoek Brunswijk aan veroordeelden Decembermoorden klap in …..
- Tiener overlijdt na botsing met DAF-truck..
- Man Gearresteerd Acht Jaar na Verdwijning Vrouw en Dochter …..
- Ronald Snijders doneert biografie Eddy Snijders aan instell…..
- In het dagboek van Anne Frank wordt een stofzuiger genoemd …..
- Nieuwe Chinese ambassadeur Lin Ji begint zijn missie..
- Amerika is in ogen van ambassadeur Faucher ready voor een v…..
- Professor Guno Jones draagt Black Achievement Award op aan …..
- ECD sluit vier supermarkten wegens prijsopdrijving en smokk…..