PARAMARIBO — De feestelijke gezondheidsdag die de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) donderdag heeft georganiseerd in verband met haar 45-jarig bestaan stond donderdag in het teken de verpleegassistententraining. “Deze gezondheidsdag toont niet alleen wat onze studenten kunnen, maar benadrukt ook het belang van de training verpleegassistent”, benadrukte SAO-directeur Joyce Lapar.
De aanwezigen kregen gezonde snacks als fruithapjes, terwijl er ook presentaties waren over mentale en lichamelijke gezondheid. Stagiaires gaven een EHBO-demonstratie, een vast onderdeel van hun opleiding, waarmee het belang van praktische vaardigheden werd onderstreept. SAO biedt deze training als onderdeel van haar brede scala aan vakopleidingen, waaronder bouw, lassen, ICT, automontage en textiele werkvormen. Ze zet zich voortdurend in voor kwalitatief vakonderwijs in Suriname.
“Niet iedereen hoeft professor te worden. We moeten ook ruimte en middelen bieden aan hen die met hun handen willen werken”SAO-directeur Joyce Lapar
Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken verrichtte de symbolische opening van de nieuwe ruimte voor de training tot verpleegassistent op het Vakopleidingscentrum 2 aan de Gravenberchstraat. Lapar zei dat er bewust is gewerkt aan het in orde maken van de lesruimten. “De omgeving waarin je leert, moet je inspireren. Daarom hebben we ook gewerkt aan het opknappen van onze faciliteiten.”
Structurele financiering
Met de gezondheidsdag werd donderdag officieel het startsein gegeven voor het jubileumjaar van de SAO. De mijlpaal wordt op 20 mei 2026 herdacht. Mac Andrew prees de rol van de instelling in het opleiden van vakmensen, in het bijzonder voor de gezondheidssector. “Instellingen als SAO zijn cruciaal voor onze arbeidsmarkt. Zij zorgen ervoor dat jongeren en volwassenen met praktische vaardigheden aan de slag kunnen, wat direct bijdraagt aan de sociaaleconomische ontwikkeling van Suriname.”
Lapar benadrukte het belang van structurele financiering. Immers, met een cursusbijdrage van slechts SRD 200 per maand, worden de kosten van verbruiksmaterialen lang niet gedekt. “Het is belangrijk dat de waardering voor vaktraining zich ook vertaalt in investeringen. Niet iedereen hoeft professor te worden. We moeten ook ruimte en middelen bieden aan hen die met hun handen willen werken”, aldus de SAO-directeur.
Het vakopleidingscentrum heeft de afgelopen jaren met succes samengewerkt met organisaties als Staatsolie, het Bureau Gemeenschapsprojecten en het United Nations Development Programme (UNDP), onder meer binnen het project Wroko fu Mek Moni, om faciliteiten te verbeteren en de aansluiting met de arbeidsmarkt te versterken. Deze projecten hebben tastbare resultaten opgeleverd, waaronder het trainen van lassers op niveau 1 en 2 en de upgrading van technische afdelingen.
[: CDS]
- 21 ronden vaktraining Textiele werkvormen af..
- Breaking: Simons gekozen tot president van Suriname..
- DRINGENDE ITEMS NATIONALE ASSEMBLEE..
- SELECTIEVE VERONTWAARDIGING STEMBRIEFJES..
- Dalai Lama: ‘Ik wil nog 40 jaar leven’..
- Menselijk skelet Krikie Negie mogelijk van bewaker Ho Pax M…..
- Training ondernemerschap moet zelfredzaamheid bevorderen..
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding..
- Morgen wegomlegging tijdens verkiezing president en vicepre…..
- Voetganger overleden na aanrijding..
- Ruth Wijdenbosch: “Politieke keuzes NPS markeren breuk met …..
- PETRONAS boort dieper in ‘Golden Lane’ op zoek naar oli…..
- De eerste..
- De eerste vrouwelijke president van Suriname..
- Muggen: klein maar gevaarlijk..
- Hoe meer je leert, hoe meer je verdient ..
- Jennifer Simons te gast bij VS ambassade..
- Coi Leray’s kiekje met Trippie Redd’s dochter zet social me…..
- PETRONAS start morgen met boringen in drie putten van Blok …..
- Beleidscoördinatie nieuwe regering..
- Santokhi benadrukt belang van democratie tijdens herdenking…..