Santokhi: ‘Zwaar weer SLM aan het opklaren’

ZANDERIJ — President Chandrikapersad Santokhi toont zich ingenomen met de ‘nieuwe’ Airbus A340-300 van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). “Zoals we allemaal weten, zat de SLM in zwaar weer, maar dat is nu langzamerhand aan het opklaren”, zei het staatshoofd woensdag tijdens de inzegening van de kist op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven.

De Airbus A340-300 zal worden ingezet op de Mid-Atlantische route (Paramaribo-Amsterdam vice versa). Santokhi beloofde dat de SLM haar vloot en het routenetwerk verder zal uitbreiden om het reizend publiek van dienst te zijn. Hij gaf aan dat de nieuwe kist zal bijdragen aan het verder ontwikkelen van Suriname, schrijft de Communicatiedienst Suriname in een persbericht.

De president, die opmerkte dat de vooruitgang bij Surinam Airways zichtbaar is, verzekerde dat de regering er alles aan zal doen “om onze nationale trots weer die plaats te geven, die het verdient”. Hij zegde de “volle ondersteuning” van de overheid daarbij toe. “De SLM, is een ontwikkelings ondersteuningsinstrument om Suriname toegankelijk te houden”, aldus Santokhi.

Identiteit

Volgens SLM CEO Steven Gonesh zal de Airbus A340-300, die onder een lease agreement met V2 Aviation DMCC uit Dubai is overgenomen, de komende acht maanden voornamelijk zal vliegen op de Mid-Atlantische route.  Volgens hem zal de SLM niet alleen zichtbaar zijn, maar wederom haar identiteit verkrijgen op de route. “Het in eigen beheer hebben van vliegend materieel en identiteit aan boord is van eminent belang”, onderstreepte hij.

De CEO zei dat de national carrier werkt aan het reduceren van de kosten, wat een belangrijke stap is in het herstel van het bedrijf. Met de A340-300 is, aldus Gonesh, de basis gelegd voor continuïteit “en is de SLM een redelijke speler, omdat zij bijna de enige is in de regio die trans-Atlantische vluchtuitvoeringen doet naar Europa”. SLM is na bijkans drie jaar weer operationeel op de route.

Hij maakte duidelijk dat de vraag naar redelijke tarieven de nodige aandacht verdient. “Maar we moeten het prijsniveau in balans houden, anders kom je er niet onderuit met de kosten die moeten worden gedekt”, aldus Gonesh. De SLM zal voorlopig drie keer per week op Amsterdam vliegen. Als er behoefte bestaat voor meer vluchten, zal Surinam Airways daarop inspelen, schrijft CDS.