Santokhi: “Vergeef ons waar er fouten zijn gemaakt”

PARAMARIBO – President Chandrikapersad Santokhi meent dat de zware maatregelen die zijn getroffen sinds zijn aantreden, vier jaar geleden, noodzakelijk zijn geweest om de economie te herstellen. Hij zegt te beseffen dat die hem niet populairder hebben gemaakt bij de samenleving, maar dat er geen andere keuze was. “Het gaat om de toekomst van het land”, zegt hij.

Maar er zijn ook heel wat inschattingsfouten gemaakt, onder andere voor wat betreft het sociaal programma. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn regering hiervoor op de vingers getikt, nadat ook heel wat andere maatschappelijke organisaties en vakbonden daarover hebben geklaagd. Het staatshoofd geeft toe dat er ook blunders zijn gemaakt. “Vergeef ons waar er fouten zijn gemaakt. Maar we komen eruit, we bedoelen het goed.”

Het IMF heeft de achtste evaluatieronde positief beoordeeld, en Suriname krijgt nog eens USD 61 miljoen. De president is lovend over het gegeven dat Suriname acht rondes achter elkaar naar tevredenheid van het IMF heeft kunnen doorstaan. Maar het prijskaartje was behoorlijk zwaar te dragen voor de samenleving, en dat geeft hij ook toe.

“Dit succes is mede door en dankzij het volk van Suriname. Koskosi ben de. Er waren protesten. De mensen hebben gezien hoe boos ze waren op 17 februari vorig jaar.” Desondanks is het allemaal, volgens de president toch goed gekomen met het herstel van de economie en de financiële huishouding van de Staat. “Het volk heeft laten zien dat het veerkrachtig is.”

De komende maanden, in aanloop naar de verkiezingen van 25 mei 2025 zal er ‘teruggegeven worden aan desamenleving’. Het is niet de eerste keer dat het staatshoofd deze mededeling doet. “Zodat er wat rust en tevredenheid kan zijn.” Echter, diverse groeperingen hebben vaker laten doorschemeren wat de president precies hiermee bedoelt, omdat er juist nog meer zware maatregelen worden getroffen die de financiële druk op het besteedbaar inkomen vergroten.

…[+]