Santokhi: Nog geen verhoging stroom en water

President Chan Santokhi heeft in Nickerie tijdens een persconferentie zaterdag duidelijk gemaakt dat de stroom- en watertarieven nog niet zullen worden verhoogd. Er zijn voorstellen gedaan aan de regering over verhoging van de tarieven, maar er is nog geen besluit hierover. Santokhi zei dat het geld bij de kleinschalige goudsector gehaald zal worden. Ook de houtsector wordt aangepakt. Op jaarbasis kan volgens de president 500 miljoen uit kleinmijnbouw worden gehaald.

De regering verwacht dat deze maand een technische overeenkomst wordt bereikt met het Internationaal Monetaire Fonds (IMF). In januari moet de definitieve overeenkomst worden gesloten. Hij benadrukte dat het programma dat uitgevoerd zal worden, door Suriname is ontwikkeld en niet gedicteerd is door het IMF. De regering wil met de lening van US$ 700 miljoen de economie stabiliseren. Volgens Santokhi zal het programma geen extra druk leggen op de sociaal zwakkeren. Hij haalde aan dat Suriname lid is van IMF. Daarom moet het IMF niet gezien worden als een tegenstander maar als een partner.

De president is ingenomen met de upgrading van Suriname door Fitch van RD naar C. Suriname is hierdoor uit de ‘Default-status’ wat inhoudt dat het land niet in staat is zijn rekeningen te betalen. Santokhi merkte op dat de regering met ondersteuning van het Franse bureau Lazard twee maanden bezig is met de crediteuren van de Oppenheimer lening. Er is overeenstemming bereikt dat tot 31 maart er geen betalingen verricht hoeven te worden. Volgens de president is er weer vertrouwen in Suriname dat de schulden betaald zullen worden. Hierbij is de overeenkomst met het IMF van groot belang. De schuldeisers hebben dit ook als eis gesteld.

De regering heeft de Sociaal Economische Raad (SER) intussen ook gevraagd om advies voor de loonronde. De onderhandelingen over de loonronde vinden in januari plaats. Daarom is advies gevraagd aan de SER om na te gaan welke impact een salarisverhoging zal hebben op de economie, de inflatie en de koersontwikkeling.
………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com