President Chan Santokhi is geen voorstander van een tweede programma met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens hem was de samenwerking met het IMF noodzakelijk om Suriname economisch weer op de rails te krijgen, gezien de complexe problemen waarmee het land kampte. Na drie jaar, negen reviews en een strak hervormingsschema, ziet de president liever geen vervolgtraject met het fonds.
ADVERTENTIE
Volgens Santokhi is Suriname nu in staat om zelfstandig verder te gaan, met daarbij intensievere samenwerking met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), de Wereldbank, de private sector en andere financiële instellingen. Het land is volgens hem voldoende weerbaar en beschikt over de kracht en deskundigheid om de economische ontwikkeling zelfstandig voort te zetten.
In een gesprek met ABC TV gaf Santokhi aan dat de economie van Suriname inmiddels hersteld is. De focus moet nu verschuiven van herstel naar groei. Hij erkende dat de problemen destijds enorm waren en dat het land op dat moment niet in staat was op eigen kracht verder te gaan. De president benadrukte dat de economische groei nu alle sectoren moet bereiken.
Tegelijkertijd waarschuwt hij voor de gevolgen van een IMF-programma. Volgens hem verlies je als land een deel van je soevereiniteit, omdat bepaalde beleidsbeslissingen niet genomen kunnen worden zonder toestemming van het fonds. Santokhi, die tevens lijsttrekker is van de VHP, stelt dat IMF-programma’s regeringen impopulair maken en ertoe kunnen leiden dat zij voortijdig het veld moeten ruimen.
Wat hij verder als een minpunt ervaart, is dat de start van het IMF-programma veel te lang op zich liet wachten. De regering moest vooraf al een reeks maatregelen treffen voordat het fonds überhaupt zou instappen. Terwijl die voorbereidingen in volle gang waren, bleef de daadwerkelijke steun van het IMF uit.
Het duurde bijna acht maanden voordat het hulpprogramma daadwerkelijk van start ging. Als Santokhi dat van tevoren had geweten, zou zijn regering het tempo van de maatregelen hebben aangepast om de maatschappelijke druk te verlichten.
- Minister Vorswijk niet op de hoogte van 1000 toewijzingsbri…..
- Reactie op: VHP de feiten achter de cijfers!..
- Grafruiming tussen wet en praktijk (3/slot): ‘Regels stamme…..
- Wilfried James Lieuw-A-Len..
- Politieke partijen niet op één lijn over IMF-vervolgprogram…..
- Korpschef Bryan Isaacs in Georgetown gekozen als Second Vic…..
- OPTSU: geen tweede IMF maar eigen opties benutten voor econ…..
- Nederlandse Tweede Kamer praat slavernijverleden en herstel..
- Mario Robert Sno..
- Ramautarsing: Koersbeheersing wél degelijk hoofdreden valut…..
- Vrouw doet aangifte na verspreiding van naaktfoto door buur…..
- Natin neemt modern ICT-lokaal in gebruik..
- Ex-minister Achaibersing: “Vorige regering handelde te kwad…..
- AWJ en SURVAM onderkennen belang verzekering werknemers..
- PVC pleit voor levenslange gevangenisstraf met dwangarbeid …..
- Stichting Bondru onder vuur na controversieel stemadvies..
- Santokhi: ‘meer oliegelden op komst, los van RVI’..
- Plan B ingezet na afgeblazen activiteit Brunswijk: ‘Ik ben …..
- Werkgroep moet samenwerking tussen overheid en bedrijven in…..
- Justitie eist vier jaar celstraf tegen religieuze leider C.…..
- Vermoedens brandstichting bij woningbrand Noordpoolweg..