President Chan Santokhi is geen voorstander van een tweede programma met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens hem was de samenwerking met het IMF noodzakelijk om Suriname economisch weer op de rails te krijgen, gezien de complexe problemen waarmee het land kampte. Na drie jaar, negen reviews en een strak hervormingsschema, ziet de president liever geen vervolgtraject met het fonds.
ADVERTENTIE
Volgens Santokhi is Suriname nu in staat om zelfstandig verder te gaan, met daarbij intensievere samenwerking met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), de Wereldbank, de private sector en andere financiële instellingen. Het land is volgens hem voldoende weerbaar en beschikt over de kracht en deskundigheid om de economische ontwikkeling zelfstandig voort te zetten.
In een gesprek met ABC TV gaf Santokhi aan dat de economie van Suriname inmiddels hersteld is. De focus moet nu verschuiven van herstel naar groei. Hij erkende dat de problemen destijds enorm waren en dat het land op dat moment niet in staat was op eigen kracht verder te gaan. De president benadrukte dat de economische groei nu alle sectoren moet bereiken.
Tegelijkertijd waarschuwt hij voor de gevolgen van een IMF-programma. Volgens hem verlies je als land een deel van je soevereiniteit, omdat bepaalde beleidsbeslissingen niet genomen kunnen worden zonder toestemming van het fonds. Santokhi, die tevens lijsttrekker is van de VHP, stelt dat IMF-programma’s regeringen impopulair maken en ertoe kunnen leiden dat zij voortijdig het veld moeten ruimen.
Wat hij verder als een minpunt ervaart, is dat de start van het IMF-programma veel te lang op zich liet wachten. De regering moest vooraf al een reeks maatregelen treffen voordat het fonds überhaupt zou instappen. Terwijl die voorbereidingen in volle gang waren, bleef de daadwerkelijke steun van het IMF uit.
Het duurde bijna acht maanden voordat het hulpprogramma daadwerkelijk van start ging. Als Santokhi dat van tevoren had geweten, zou zijn regering het tempo van de maatregelen hebben aangepast om de maatschappelijke druk te verlichten.
- ‘Aan de kracht achter onze samenleving’..
- Mathoera overweegt stap naar hoogste ambt: “Suriname heeft …..
- OLIE ALS ONZE REDDING..
- Gratis menstruatieproducten voor meisjes van 12 tot 18 jaar..
- Regen en onweer op Moederdag..
- Oplevering volledig gerenoveerde RGD-polikliniek in Tijgerk…..
- Mr Suriname Faizel Pinas keert als prof terug..
- Achter de gesloten deuren van het conclaaf: hoe topfavoriet…..
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilij…..
- Afscheid van ‘Oom Jules’: een man van visie, mo…..
- Olie Guyana raakt veel sneller op dan gedacht..
- Shanti Venetiaan stopt als AdekUS-voorzitter..
- Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken..
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Francisc…..
- Informeel samenzijn veiligheidsdiensten en president Santok…..
- Veiligheidsdiensten delen zorgen en suggesties met presiden…..
- Volksgezondheid waarschuwt voor vervalste Semaglutide: “Koo…..
- WISSELKOERS BEÏNVLOEDEN?..
- OVERKLAST, OVERMEESTERD EN ONDERGRAVEN..
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandig…..
- Vrouwen eerste klasse volleybalplay-off: Yelyco 2 onttroont…..