President Chan Santokhi is geen voorstander van een tweede programma met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens hem was de samenwerking met het IMF noodzakelijk om Suriname economisch weer op de rails te krijgen, gezien de complexe problemen waarmee het land kampte. Na drie jaar, negen reviews en een strak hervormingsschema, ziet de president liever geen vervolgtraject met het fonds.
ADVERTENTIE
Volgens Santokhi is Suriname nu in staat om zelfstandig verder te gaan, met daarbij intensievere samenwerking met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), de Wereldbank, de private sector en andere financiële instellingen. Het land is volgens hem voldoende weerbaar en beschikt over de kracht en deskundigheid om de economische ontwikkeling zelfstandig voort te zetten.
In een gesprek met ABC TV gaf Santokhi aan dat de economie van Suriname inmiddels hersteld is. De focus moet nu verschuiven van herstel naar groei. Hij erkende dat de problemen destijds enorm waren en dat het land op dat moment niet in staat was op eigen kracht verder te gaan. De president benadrukte dat de economische groei nu alle sectoren moet bereiken.
Tegelijkertijd waarschuwt hij voor de gevolgen van een IMF-programma. Volgens hem verlies je als land een deel van je soevereiniteit, omdat bepaalde beleidsbeslissingen niet genomen kunnen worden zonder toestemming van het fonds. Santokhi, die tevens lijsttrekker is van de VHP, stelt dat IMF-programma’s regeringen impopulair maken en ertoe kunnen leiden dat zij voortijdig het veld moeten ruimen.
Wat hij verder als een minpunt ervaart, is dat de start van het IMF-programma veel te lang op zich liet wachten. De regering moest vooraf al een reeks maatregelen treffen voordat het fonds überhaupt zou instappen. Terwijl die voorbereidingen in volle gang waren, bleef de daadwerkelijke steun van het IMF uit.
Het duurde bijna acht maanden voordat het hulpprogramma daadwerkelijk van start ging. Als Santokhi dat van tevoren had geweten, zou zijn regering het tempo van de maatregelen hebben aangepast om de maatschappelijke druk te verlichten.
- Nederlandse ambassadeur gastheer sportdag bewoners Bethelja…..
- Slachtoffer met steekverwondingen na ruzie over goud..
- Staatsolie sluit banklening van US$ 1,6 miljard af..
- Staatsolie sluit megadeal van US$ 1,6 miljard voor GranMorg…..
- Senioren en mensen met beperking krijgen als eersten aandee…..
- Bee: ‘We hebben doelen gesteld en die telkens gehaald’..
- Bromfietser overlijdt in ziekenhuis na ongeval nabij Nieuw-…..
- Sol Suriname neemt afstand van beschuldigingen en kondigt j…..
- Nurmohamed: ‘Bouw dam Weg naar Zee vertraagd, maar niet sto…..
- Man mishandelt buurman met bezemsteel..
- Normen en waarden in de politiek..
- ‘Met de Royaltyies voor Iedereen bent u nu eindelijk onafha…..
- Levensverwachting is geen richtlijn voor overheidssteun..
- Brute overval door gewapende bende in appartement: meerdere…..
- Melkkoeienimport uit Brazilië loopt vertraging op: Strenger…..
- A20, DOE en PRO: Bondru-billboard geeft verkeerde boodschap..
- Dodelijk verkeersongeval te Brownsweg..
- 144 jubilarissen geëerd voor trouwe dienst bij Kabinet van …..
- Nefroloog Goerdat ontkent aantijgingen smeergelden: “Pertin…..
- Debat of druktest..
- Nieuw praktijkcentrum Brokopondo officieel opgeleverd..