Santokhi: “Er is met Brunswijk gesproken over zijn verleden”

President Chan Santokhi zei dinsdag in het Nederlandse televisieprogramma College Tour dat het een moeilijke keus was om een partij te kiezen die een regering kon vormen. Het was een keuze tussen Desi Bouterse en Ronnie Brunswijk. Er werd uiteindelijk voor Brunswijk gekozen omdat het land helemaal aan de afgrond was.
“De strijd ging niet alleen om het land, Suriname, te redden. De strijd ging ook om een regering onder leiding van Desi Bouterse weg te halen. Het volk van Suriname heeft het land gered op 25 mei. Anders zou ik niet weten waar Suriname nu zou staan”, zei de president.
Op de vraag van presentator Twan Huys als er niemand anders was om een coalitie mee te vormen zei Santokhi dat die mogelijkheden er waren, maar Brunswijk heeft tijdens de onderhandelingen er zelf voor gekozen zich in die functie te positioneren, zei de president.
Santokhi zei dat er tijdens de gesprekken met Brunswijk is gesproken over het verleden van Brunswijk. Hij was op de hoogte van de beperking in de uitoefening van zijn functie door zijn verleden, zei Santokhi.
Het programma is dinsdag op de Nederlandse televisieomroep KRO/NCRV uitgezonden. Santokhi ging in het programma College Tour in op vragen van studenten.