Santokhi en IMF-delegatie bespreken uitdagingen en vooruitzichten bij laatste beoordeling

President Chandrikapersad Santokhi heeft in het kader van de negende tevens laatste beoordeling van het lopende IMF-programma, een meeting gehad met de delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Deze ontmoeting vond plaats op 12 februari 2025 op het Kabinet van de President.

Elke beoordeling binnen het IMF-programma heeft zijn eigen uitdagingen gehad, maar deze laatste evaluatie richt zich vooral op het consolideren van de behaalde vooruitgang voor het Surinaamse volk. Daarnaast vormt ook de verhoging van de efficiëntie van het sociaal programma een uitdaging. President Santokhi benadrukte dat een kleine tegenslag de geboekte successen kan ondermijnenen dat daarom extra aandacht wordt besteed aan het verankeren van positieveresultaten. President Santokhi wees erop dat de beleidslijn van de regering consistent is gebleven ondanks de vele uitdagingen. Volgens het staatshoofd zijn er kwesties die besproken moeten worden en waarvoor oplossingen nodig zijn. Hij vroeg vooral aandacht voor aan de impact van klimaatverandering en de economische druk die dit veroorzaakt. De president wees op de noodzaak van noodhulp voor gemeenschappen in het binnenland die door lage waterstandenzijn afgesneden van de buitenwereld.

Daarnaast wees hij op de recente compensatie van SRD 76 miljoen aan boeren vanwege de droogte, gefinancierd uit een al beperkte begroting. Hij riep op tot een bredere erkenning van deze problematiek en benadrukte dat klimaatfinanciering eerlijker moet worden verdeeld. Daarnaast werden de energieprijzen besproken, mede in het licht van de dalende waterstanden die leiden tot een verhoogd gebruik van fossiele brandstoffen. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning onderstreepte dat Suriname zowel technische als politieke ondersteuning nodig heeft om de gestelde doelen te behalen. Hij prees de samenwerking met het IMF en de inspanningen van de regering, die verder gingen dan alleen het voldoen aan IMF-doelstellingen. Volgens minister Raghoebarsing is het IMF een betrouwbare partner gebleken en heeft de samenleving steeds beter begrepen dat hunbetrokkenheid een cruciale rol heeft gespeeld in het herstel van Suriname.

Met nog enkele maanden tot de verkiezingen benadrukte de president dat de regering zich blijft inzetten voor stabiliteit en economische vooruitgang. Hij sprak zijn vertrouwen uit dat de uitdagingen die nog resteren in samenwerking met het IMF kunnen worden aangepakt, zodat Suriname de ingeslagen weg van groei en herstel kan voortzetten. President Santokhi heeft in zijn toespraak ook de verschillende resultaten die geboekt zijn opgesomd en aangegeven dat we er nog niet zijn. “De resultaten zijn merkbaar op macroniveau, maar burgers willen concreet zien waar ze offers voor hebben gebracht. Daarvoor hebben we hulp nodig van het IMF en internationale instellingen”. Het IMF heeft ook de geboekte vooruitgangen geboekstaafd en de uitdagingen aangekaart. Ook zij erkenden de vele investeringen in de opbouw van het vertrouwen, het versterken van instituten, maar bovenal het versterken van de economie. Het IMF gaf aan bereid te zijn Suriname bij te staan waar nodig om te zorgen dat de opgebouwde stabiliteit behouden wordt.

..