Santokhi draagt vandaag sjerp over aan Simons; Suriname krijgt nieuwe regering

Illustratie.

De afscheidsfeestjes zijn gehouden en de orientatiegesprekken zijn gevoerd: ministers hebben hun lades leeggehaald en tekenen vanaf donderdag hun protocol van overdracht. Voordat dat gebeurt, zal president Chan Santokhi vandaag de presidentiële sjerp dragen voor Jennifer Simons, de eerste vrouwelijke- en tiende president van Suriname. Daarmee zal de macht in het land officieel zijn overgedragen aan de nieuwe regeringsleider. Om 10.00 uur is de buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblée gepland in de Anthony Nesty Sporthal. Eerst wordt vicepresident Gregory Rusland geïnstalleerd, gevolgd door Simons. Later worden ook de nieuwe ministers beëdigd.

Het beloofd een regeertermijn met uitdagingen te worden. Los van de financieel economische situatie die nog niet helemaal hersteld is, worden ook spanningen in de coalitie verwacht. Met zes partijen in de coalitie zal vaak veel water in de wijn gedaan moeten worden. Die samenwerking was echter nodig om de rechtstreekse verkiezing van de president en vicepresident mogelijk te maken.

Simons heeft in de verkiezingscampagne steeds een paar fundamentele beloftes gemaakt. Zij zal corruptie niet dulden en wil structurele hervormingen doorvoeren, met name via wetgeving. De focus is op goed bestuur en transparantie, versterking van de rechtsstaat en democratie, inclusieve en participatieve besluitvorming, duurzame economische groei met aandacht voor milieu en sociale rechtvaardigheid, en regionale en internationale samenwerking. Er is bijzondere aandacht voor armoedebestrijding, versterking van de energiesector, betaalbare huisvesting, toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, economische diversificatie (o.a. agro, toerisme, ICT), en het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk – allemaal in een kader van solidariteit, rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling.

Terugblik op beloften Santokhi in 2020

Toen Santokhi op 16 juli 2020 op het Onafhankelijkheidsplein werd ingezworen als president van Suriname, schilderde hij een somber beeld van de toestand van het land. De staatskas was leeg, de schuld torenhoog, en het vertrouwen in de overheid geschaad. Toch stond hij daar met een boodschap van hoop én met een serie beloftes om Suriname weer op te bouwen. Dit zijn de belangrijkste beloften en voornemens uit zijn inaugurele rede:

De president beloofde bij zijn aantreden de staatsfinanciën te herstellen met een programma voor stabilisatie, herstel en groei, inclusief steun van internationale partners. Hij wil de overheid transparanter en efficiënter maken, belastingen beter innen en subsidies voor rijken verminderen. Er moesten hervormingen in het sociaal stelsel komen, gezondheidszorg, huisvesting en onderwijs, met nadruk op bescherming van de kwetsbaren. Ook beloofde hij het grondenrechtenvraagstuk op te lossen, corruptie harder aan te pakken, de economie te diversifiëren en het bestuur te depolitiseren en decentraliseren, met meer inspraak voor het volk.

“Het zal niet makkelijk gaan,” zei Santokhi destijds. “Maar hoe moeilijk het ook zal zijn, wij gaan het land weer opbouwen, want dit is ons Suriname.” Vandaag, vijf jaar later, heeft het volk gekozen en gesproken. Het zal weer vijf jaar duren om het evaluatiemoment te bereiken waar duidelijk wordt of de gemaakte beloften zijn nagekomen of niet.

..