President roept op tot investeringen en evenwichtige samenwerking
In een tijd waarin economische hervormingen, regionale samenwerking en migratie centraal staan in het publieke debat, biedt president Chandrikapersad Santokhi een open en gelaagde visie op hoe Suriname zich moet positioneren in een snel veranderende wereld. In een recent interview met onze krant schetst het staatshoofd de contouren van een nationale strategie, die draait om arbeidsmigratie, opleidingsbeleid en de betrokkenheid van de diaspora.
Volgens de president kampt Suriname met een structureel tekort aan geschoolde arbeidskrachten in onder meer de hospitality-sector, techniek en olie & gas. Hierdoor is de instroom van migranten onvermijdelijk geworden. Toch waarschuwt Santokhi voor een ongecontroleerde toestroom:
“Suriname heeft migranten nodig, maar alleen op basis van de behoeften van de arbeidsmarkt,” stelt hij. “We werken aan betere registratie en legale verblijfsprocedures, zodat migranten beschermd kunnen werken.” Het gaat daarbij vaak om economische migranten, maar ook politieke vluchtelingen uit landen als Haïti, Cuba en Venezuela die zoeken hun toevlucht in Suriname.
Veel van hen zijn hoogopgeleid, maar verrichten ondergekwalificeerd werk om rond te komen. Dit fenomeen van ‘underemployment’ baart de president zorgen. De president benadrukt dat het versterken van het Surinaamse menselijk kapitaal essentieel is om verdringing op de arbeidsmarkt te voorkomen. “Wij willen onze eigen mensen klaarstomen voor de nieuwe economische kansen,” aldus Santokhi. Daarom wordt er volop geïnvesteerd in marktgerichte opleidingen, met als voorbeelden trainingen in Oil & Gas, technische vakscholen en nieuwe onderwijsfaciliteiten in Paranam en Moengotapu. “Zonder goed opgeleide burgers kunnen we onze natuurlijke rijkdommen niet ten volle benutten,” zegt de president. “Onze mensen moeten de eerste keus zijn voor elke ontwikkelingsmogelijkheid.” Met naar schatting zo’n 400.000 Surinamers buiten de landsgrenzen – vooral in Nederland – ziet Santokhi in de diaspora een strategische ontwikkelings-partner. “De diaspora heeft kennis, kapitaal en netwerken. We nodigen deze mensen uit om actief mee te bouwen aan hun geboorteland,” zegt hij. Dat kan via fysieke terugkeer, maar ook door digitale dienstverlening of investeringen in bijvoorbeeld vastgoed, gezondheidszorg en de ICT-sector. Volgens Santokhi ontstaat er binnen de diaspora een nieuw bewustzijn vanwege geopolitieke ontwikkelingen, zoals de oorlogen in Europa en veranderende immigratiepolitiek in het Westen. Suriname wordt daardoor steeds meer gezien als een veilige en vertrouwde thuishaven. “Wacht niet op perfecte zekerheid,” roept Santokhi op. “Als wij de diaspora niet mobiliseren, zullen anderen die kansen grijpen.” Toch blijft de president duidelijk: de ontwikkeling van Suriname moet in de eerste plaats ten goede komen aan de mensen die zijn gebleven. Als voorbeeld noemt hij de geplande royaltyregeling waarbij alle inwoners – van jong tot oud – een eenmalige investering van USD 750 ontvangen uit inkomsten uit de natuurlijke hulpbronnen. “De rijkdom ligt niet in olie of goud, maar in onze mensen,” benadrukt Santokhi.
De rode draad in Santokhi’s betoog is de oproep tot een evenwichtige en inclusieve strategie: arbeidsmigratie reguleren, de diaspora activeren en Surinamers zelf sterker maken door onderwijs en ondernemerschap.
“We moeten één Suriname bouwen – binnen en buiten de grenzen – waar iedereen perspectief heeft. Alleen dan kunnen we de veerkracht en welvaart bereiken waar we allemaal naar verlangen”.
The post Santokhi: ‘Diaspora, arbeidsmigratie en opleiding zijn de pijlers van ons toekomstig Suriname’; ..
- Ongeveer 17000 personen hebben reeds royalty certificaat ge…..
- Straatrover loopt in val door eigen aangifte..
- Dode vis aangespoeld nabij Albina: zorgen over milieuvervui…..
- SBM Offshore: Eén FPSO in productie, twee op schema voor ee…..
- Subhas Mungra: IMF-programma verergert armoede en verzwakt …..
- Presidentiële resolutie over campagneverbod zou scherper ge…..
- Doorgangshuis Koewarasan voor opvang binnenlandbewoners in …..
- Dierziektebewaking centraal in afgesloten LVV-training..
- Gajadien vindt dat Mathoera samenleving nodeloos opscheept …..
- Illegale landingsbaan Sipaliwini vernietigd..
- OM pakt celcapaciteit aan: gescheiden opvang verdachten..
- ‘Gron Nyan’ op Wereldexpo in Japan..
- DNA presenteert boek over afgelopen zittingsperiode..
- GUYANA EERST EN DAN DE REST..
- Rusland: ‘fietsen verdelen is niet onze manier om stemmen t…..
- Rechter stelt Wan Okasi in het gelijk; geen verplichte hulp…..
- Bejaarde moeder en dochter aangehouden na geëscaleerde fami…..
- Coroniaanse boeren heffen wegblokkade op: ultimatum van dri…..
- Wan Okasi wint rechtszaak; oude situatie hersteld..
- Psychiatrisch patiënt slaat moeder met ijzeren voorwerp..
- Abiamofo: ‘k durf het te zeggen, het beleid heeft altijd ge…..