President roept op tot investeringen en evenwichtige samenwerking
In een tijd waarin economische hervormingen, regionale samenwerking en migratie centraal staan in het publieke debat, biedt president Chandrikapersad Santokhi een open en gelaagde visie op hoe Suriname zich moet positioneren in een snel veranderende wereld. In een recent interview met onze krant schetst het staatshoofd de contouren van een nationale strategie, die draait om arbeidsmigratie, opleidingsbeleid en de betrokkenheid van de diaspora.
Volgens de president kampt Suriname met een structureel tekort aan geschoolde arbeidskrachten in onder meer de hospitality-sector, techniek en olie & gas. Hierdoor is de instroom van migranten onvermijdelijk geworden. Toch waarschuwt Santokhi voor een ongecontroleerde toestroom:
“Suriname heeft migranten nodig, maar alleen op basis van de behoeften van de arbeidsmarkt,” stelt hij. “We werken aan betere registratie en legale verblijfsprocedures, zodat migranten beschermd kunnen werken.” Het gaat daarbij vaak om economische migranten, maar ook politieke vluchtelingen uit landen als Haïti, Cuba en Venezuela die zoeken hun toevlucht in Suriname.
Veel van hen zijn hoogopgeleid, maar verrichten ondergekwalificeerd werk om rond te komen. Dit fenomeen van ‘underemployment’ baart de president zorgen. De president benadrukt dat het versterken van het Surinaamse menselijk kapitaal essentieel is om verdringing op de arbeidsmarkt te voorkomen. “Wij willen onze eigen mensen klaarstomen voor de nieuwe economische kansen,” aldus Santokhi. Daarom wordt er volop geïnvesteerd in marktgerichte opleidingen, met als voorbeelden trainingen in Oil & Gas, technische vakscholen en nieuwe onderwijsfaciliteiten in Paranam en Moengotapu. “Zonder goed opgeleide burgers kunnen we onze natuurlijke rijkdommen niet ten volle benutten,” zegt de president. “Onze mensen moeten de eerste keus zijn voor elke ontwikkelingsmogelijkheid.” Met naar schatting zo’n 400.000 Surinamers buiten de landsgrenzen – vooral in Nederland – ziet Santokhi in de diaspora een strategische ontwikkelings-partner. “De diaspora heeft kennis, kapitaal en netwerken. We nodigen deze mensen uit om actief mee te bouwen aan hun geboorteland,” zegt hij. Dat kan via fysieke terugkeer, maar ook door digitale dienstverlening of investeringen in bijvoorbeeld vastgoed, gezondheidszorg en de ICT-sector. Volgens Santokhi ontstaat er binnen de diaspora een nieuw bewustzijn vanwege geopolitieke ontwikkelingen, zoals de oorlogen in Europa en veranderende immigratiepolitiek in het Westen. Suriname wordt daardoor steeds meer gezien als een veilige en vertrouwde thuishaven. “Wacht niet op perfecte zekerheid,” roept Santokhi op. “Als wij de diaspora niet mobiliseren, zullen anderen die kansen grijpen.” Toch blijft de president duidelijk: de ontwikkeling van Suriname moet in de eerste plaats ten goede komen aan de mensen die zijn gebleven. Als voorbeeld noemt hij de geplande royaltyregeling waarbij alle inwoners – van jong tot oud – een eenmalige investering van USD 750 ontvangen uit inkomsten uit de natuurlijke hulpbronnen. “De rijkdom ligt niet in olie of goud, maar in onze mensen,” benadrukt Santokhi.
De rode draad in Santokhi’s betoog is de oproep tot een evenwichtige en inclusieve strategie: arbeidsmigratie reguleren, de diaspora activeren en Surinamers zelf sterker maken door onderwijs en ondernemerschap.
“We moeten één Suriname bouwen – binnen en buiten de grenzen – waar iedereen perspectief heeft. Alleen dan kunnen we de veerkracht en welvaart bereiken waar we allemaal naar verlangen”.
The post Santokhi: ‘Diaspora, arbeidsmigratie en opleiding zijn de pijlers van ons toekomstig Suriname’; ..
- CONSTITUTIONEEL HOF DOODGEBLOED?..
- DIGITALE BELOFTE, ZONDER DAADWERKELIJKE UITBETALING..
- Vrede begint hier: geen plaats voor haat en dreiging in Ned…..
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne..
- Zangeres Loraine brengt ode aan moeders met ‘Mama, wan sing…..
- SAO trapt jubileumviering af met inspirerende workshop over…..
- Parlementsvoorzitter Bee stoort zich aan oppositie die wegb…..
- KOERS NAAR SRD 300..
- Pomeroon Suriname start mangroveproject in Coronie..
- Democratie vraagt om oplettendheid..
- Een avond vol verhalen, muziek en trots: ’50 – Het Geheim v…..
- AdeKUS investeert in studentenwelzijn en academische groei..
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime s…..
- Ministerie lanceert ‘My Health’-app: digitale toegang tot m…..
- NDP wil investeren in cultuur, kunst, jeugd en sport..
- Sranan Lobi Dey roept op tot eenheid en liefde: “Alles voor…..
- Behandeling MEA-aanvragen niet langer kosteloos..
- Zorgonderwijs Suriname krijgt impuls door samenwerking met …..
- Ook vandaag wat onweersbuien..
- SAO en Self Reliance starten leertraject voor AutoBody Repa…..
- Brunswijk in Wanhatti: ‘Ik ben een echte leider, zoals geen…..