Santokhi: ‘Crisisplan moet SLM redden’

17/11/2020 09:33 – Ivan Cairo

Het SLM-hoofdkantoor aan de Jagernath Lachmonstraat. : FB Surinam Airways  
PARAMARIBO – De regering verwacht uiterlijk volgende maand een definitief plan om het noodlijdende SLM uit de rode cijfers te halen. Al tien jaar heeft dit staatsbedrijf geen winst gemaakt. De national carrier verkeert onder “erbarmelijke omstandigheden”, hield president Chandrikapersad Santokhi het parlement maandag voor tijdens de behandeling van de begroting 2020.
Door deze situatie is een nieuwe raad van commissarissen aangesteld en is de directie ontheven. De nieuwe rvc heeft een scan van het bedrijf gemaakt waaruit ernstige problemen naar boven zijn gekomen en is geconstateerd dat de SLM “vrijwel stuurloos” is. “Er was geen deugdelijke leiding en naar aanleiding daarvan is de directie ontheven. We zijn in overleg met degenen die een wurgcontract hebben, om dat zo snel mogelijk afgehandeld te krijgen”, aldus het staatshoofd.
De SLM heeft een schuld van 75 miljoen US dollar. Het staatshoofd besprak ook het fiasco rond de aankoop van de Boeing-777. Dit vliegtuig is tegen het advies in van voormalig directeur Gerard Lau door de vorige regering aangetrokken. Er werd daarbij een staatsgarantie gegeven, die het land nu handenvol geld kost. Het vliegtuig kan niet ingezet worden omdat de certificering nog niet rond is.
De regering heeft besloten, zegt het staatshoofd, dat er een crisisteam komt om de vliegmaatschappij voorlopig te leiden. Dit team zal bestaan uit lokale deskundigen en mensen uit de diaspora en andere internationale fora. Momenteel legt de rvc de laatste hand aan het crisisplan. De eerste inzichten zijn al aan de regering gepresenteerd. Santokhi verwacht dat eind deze maand zo niet uiterlijk december, de raad van commissarissen het crisisplan af heeft.
Hij merkte op dat het personeel haar bijdrage dient te verlenen bij het gezond maken van de SLM. Er is een “totale cultuuromslagnodig in bedrijf”, meent de regeringsleider. Nadat het integraal crisisplan aan de regering is gepresenteerd zal er een definitief besluit worden genomen over de toekomst van de nationale carrier.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname