Santokhi begonnen aan werkbezoek Nederland

President Chan Santokhi is vanmorgen aan zijn werkbezoek in Nederland begonnen. Het werkbezoek aan Nederland moet volgens de president gezien worden als het hoogtepunt van de samenwerkingsrelatie die hersteld is na het aantreden van zijn regering. President Santokhi heeft twee keer telefonisch overleg gehad met de Nederlandse premier Mark Rutte, zei hij zondag vóór vertrek naar Nederland aan de CDS.
“Vanaf dat moment is de samenwerking verder uitgewerkt op het niveau van verschillende ministeries. Er zijn technische missies geweest en samenwerkingsafspraken gemaakt binnen alle sectoren”, aldus president Santokhi, die eraan toevoegt dat de politieke c.q. diplomatieke samenwerking volledig is hersteld.
Santokhi houdt zijn eerste werkbespreking. Foto: Kabinet van de President
“Als zaken na een jaar zo goed lopen, dan moet dat nu bekroond worden met een presidentieel werkbezoek.” Met dit bezoek wordt de samenwerkingsrelatie formeel getild naar een hoger niveau.
President Santokhi merkt op dat de samenwerking tussen Suriname en Nederland er een is van oudsher en verschillende gebieden bestrijkt: cultureel, sociaaleconomisch, historisch en economisch. “We gaan nu naar een ander niveau van samenwerking,” laat hij optekenen.
President Santokhi merkt op dat de relatie tussen de regeringen van de twee landen in de afgelopen tien jaar vrijwel stil is geweest, daarentegen is de relatie tussen de twee gemeenschappen wel doorgegaan. “Dat is de kracht van de samenwerking tussen Suriname en Nederland: daar waar op politiek niveau zaken traag gaan of stilliggen dan pakken de gemeenschappen dat op.”
Foto: Kabinet van de President
Het is thans volgens Santokhi de bedoeling om deze samenwerking te intensiveren naar onder meer het niveau van bedrijfsleven en meer halen uit investeringen. Verder zal ook de toeristenstroom beter gestructureerd moeten worden, samenwerking tussen SLM en andere vliegmaatschappijen van de grond moeten komen en het reisverkeer versoepeld moeten worden.
Tegen deze achtergrond staat ook het afschaffen van de visumplicht op de agenda van beide landen. Santokhi ziet ook een belangrijke rol weggelegd voor de Surinaamse diasporagemeenschap. Zij zal als ambassadeur moeten fungeren om poorten naar andere landen van Europa te openen.