San mek so, kon tan so!

De regering Santokhi/Brunswijk is niet te benijden en voor dit moment, de minst slechte optie! Elke, democratisch gekozen regering is het resultaat van de wil van het volk. Oorlog en dictatuur daargelaten, krijg je dus wat je verdient als natie. 10 jaar sociaal maatschappelijke – en economische vernietiging met dank aan de Paarse coalitie (NDP, HVB en BEP) en daarbovenop de Covid-19-pandemie, hebben Suriname gebracht tot waar we nu staan.

Er gaan ook dingen goed. Er is tenminste weer perspectief. Ik zie rekenschap van beleid, dialoog. Er wordt bezuinigd, zelfs spookambtenaren krijgen op tijd salaris. Justitiële acties ondanks de beperkte capaciteit. Er komt regelgeving die verbiedt dat ambtenaren en politici meedoen bij OW-aanbestedingen. Gesprekken met onze schuldeisers. “Un né lib a libi moro!”

Surinamers in binnen- en buitenland wat willen we eigenlijk? We moeten beseffen dat we weer van onderaf aan moeten beginnen met opbouwen en dat heeft tijd nodig. Het moge duidelijk zijn dat er aardig wat mis is met ons geliefd Suriname.

Een journalist die naar aanleiding van de Oppenheimer ‘default’ vraagt of IMF geen ‘potje’ heeft. Of zijn reactie naar aanleiding van een recente olievondst: “gaan we rijk worden?”. Wat leert de burger van een dergelijke vraagstelling? Geef mij dan maar de ‘Dek-o-loog’.

Alfaisi van DOE, de enige politicus die voorafgaand aan de verkiezingen notarieel zijn vermogen heeft laten vastleggen. 0 zetels gehaald. De NDP ondanks alles 16 zetels! Rusland als enige kandidaat herkozen, terwijl zijn partij al 2 verkiezingen op rij ‘pai pai’ krijgt. Moeten we geen vraagtekens plaatsen bij onze moreel-ethische keuzes?

Een korpsleiding die openlijk in de bres springt voor aantoonbaar ongeschikte rekruten. Of de agente die nog even op de foto gaat met een zojuist vrijgelaten Adhin? Welk signaal wordt hiermee afgegeven aan de man van de straat?Zogenaamde politieke activisten zoals ‘Wakaman’ Sibrano Pique die zijn onkunde al had aangetoond door zich te laten beetnemen door Bouterse, bij zijn bedelactie om (gratis!) grond, in plaats van een gedegen economisch beleid te eisen waardoor hij zelf grond zou kunnen kopen. Hij heeft zich in 6 maanden én ondanks Covid-19 al meer geroerd dan in 10 jaar ‘aardappelen en uien, tralalaaa’ en het ongebreidelde lenen. Curtis Hofwijks was er tenminste toen het echt nodig was, met alle gevolgen van dien. Respect!

Het verspreiden van #fakenews om (etnische) spanningen te creëren. Een zeer zorgelijke ontwikkeling. We sturen berichten door zonder ze te checken, die de onnodige ‘djugu djugu’ veroorzaken. Gebruik het digitale platform om informatie op te zoeken, om te leren, ontwikkel jezelf zodat je niet steeds op ‘Lanti’ hoeft te wachten.

De politieke benoeming van Joel ‘Bordo’ Martinus. Gebrek aan de theoretische basis die je normaal gesproken zou mogen verwachten, zeggen tegenstanders. Julian With stelt zelfs dat “laagopgeleiden geen enkel land goed zouden kunnen besturen”. Heel erg kort door de bocht natuurlijk, want een lage opleiding zegt niks over het intellect, aangezien factoren (bijvoorbeeld armoede, ziekte, logistiek, oorlog) kunnen maken dat iemand niet de maximale capaciteit heeft kunnen benutten. Daarbij zijn integriteit, zelfreflectie en in deze, een hart voor Suriname medebepalend voor het resultaat. Voorstanders van zijn benoeming daarentegen, vinden dat al die hooggeschoolde mensen er een potje van hebben gemaakt dus geef hem de kans. Typerend misschien voor onze vaak, irrationele en sentimentele samenleving?

Gelukkig gaat ‘Bordo’ geen beleid maken. Hij wordt ‘slechts’ directeur van NIS. In mijn beleving is het geen rolmodel (überhaupt een zeldzaamheid in de Surinaamse politiek tegenwoordig), hij mist de sociale vaardigheden en heeft een strafblad. Maar… Hij heeft in elk geval al wel klasse getoond door die 12.000 SRD toe te zeggen aan sociale doelen. Wie volgt? Waarom wordt dat ook niet groot uitgelicht?).

Het aanstellen van Friends and Family. Zeer onverstandig aangezien je alle schijn van belangenverstrengeling moet zien te voorkomen en daarnaast ook een gedane verkiezingsbelofte. Maar blijkbaar toegestaan binnen de bestaande spelregels en niet ongebruikelijk in politiek landschap wereldwijd.

Niet alles gaat goed of zal perfect zijn, het kan altijd beter, laten we onze zegeningen tellen en dat wat niet goed gaat zeer kritisch – maar onderbouwd beoordelen en rationeel oplossen (zoals de VES dat bijvoorbeeld doet) en daarbij sentimenten weglaten. Doe het voor nú met wat je hebt en bedenk maatregelen om te komen tot structurele – en kwalitatieve verandering. Wie bedenkt de eerste preventieve (wets)voorstellen om herhaling tegen te gaan?

Laten we niet alleen het ‘Wat’ benoemen maar meer nog het ‘Hoe’ in het belang van ons geliefd Suriname. Laten we weer investeren in de jeugd, onze toekomst van morgen, want wat is nu onze legacy? “Je oogst wat je zaait”.Michael MaartensMichael_maartens@hotmail.com ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com