Het Directoraat Beroepsonderwijs van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, heeft onlangs een reeks paneldiscussies over de toekomst van de Surinaamse arbeidsmarkt gelanceerd. De eerste bijeenkomst richtte zich op de samenwerking tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven, met als centrale vraag: Hoe kunnen deze twee partijen gezamenlijk het tekort aan gekwalificeerd vakpersoneel verminderen?
Uit de recente Skills and Employment Survey 2024, uitgevoerd door het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, blijkt dat Suriname kampt met een significant tekort aan gecertificeerde vakmensen. Dit tekort vormt een uitdaging voor zowel bedrijven als afgestudeerden, die niet altijd de specifieke vaardigheden bezitten die nodig zijn om succesvol aan de slag te gaan.
Nauwere samenwerking
Tijdens de paneldiscussie werd het belang van een intensievere samenwerking tussen onderwijsinstellingen en bedrijven benadrukt. Hans Hiralal, vertegenwoordiger van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), stelde dat deze samenwerking cruciaal is om studenten beter voor te bereiden op de praktijk. Veel afgestudeerden missen specifieke vaardigheden die momenteel vereist zijn op de arbeidsmarkt. Door onderwijsinstellingen en bedrijven samen te laten werken aan curricula en stageprogramma’s, kan de kloof tussen onderwijs en werkervaring effectief worden gedicht.
Oplossingen
Een van de belangrijkste oplossingen die tijdens de bijeenkomst werd aangedragen, was het versterken van stage- en leerwerktrajecten. Dit biedt studenten de kans om praktische ervaring op te doen, zodat ze beter kunnen inspelen op de specifieke behoeften van werkgevers. Daarnaast werd gewezen op de noodzaak van voortdurende bijscholing, vooral gezien de snelle technologische ontwikkelingen die de arbeidsmarkt beïnvloeden.
Volgens de deelnemers moeten bedrijven niet alleen investeren in jonge talenten, maar ook actief bijdragen aan de voortdurende ontwikkeling van hun bestaande medewerkers om hen bij te scholen zodat zij kennis hebben van de laatste ontwikkelingen.
Duurzame verandering
Deze paneldiscussie markeert een belangrijke stap in het proces om het Surinaamse beroepsonderwijs toekomstbestendig te maken. Zowel de overheid als het bedrijfsleven erkennen de urgentie van de situatie en willen structurele oplossingen ontwikkelen om het tekort aan vakbekwaam personeel te verminderen.
De lancering van deze dialoog legt de basis voor verdere samenwerking en concrete acties die Suriname moeten voorzien van een goed opgeleide en flexibele beroepsbevolking.
The post Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven cruciaal voor oplossen tekort vakpersoneel ..
- Bewolking blijft hangen..
- Venezuela meldt akkoord met VS over repatriëring Venezolane…..
- Rasoelandjan Agnes Sabajo-Kadirbaks (78) ‘s-Gravenha…..
- Waltherine Josephine Deul (75) Oosterhout 20-3-2025..
- Venezuela bereikt akkoord met VS over repatriëringsvluchte…..
- Asabina over kandidatenlijst BEP: het is breed gedragen..
- Invalide tante huurt rovers in om nichtje te beroven..
- Column: Appels, peren en bacoven..
- PVP-voorzitter: uitspraak HvJ een mijlpaal in de rechtsgesc…..
- Volleybalsters Livo verrassen Condor..
- Rechter bekijkt beelden brandstichting Vaco..
- Geen vergunning, geen werk: frustratie groot bij boothouder…..
- Asabina: BEP lijst weerspiegelt het nieuwe partij gezicht..
- BEP presenteert dubbel historische DNA-kandidatenlijst..
- President wil eerste betaling studententoelage eind maart..
- VHP heeft haar definitieve kandidatenlijst vastgesteld..
- Paul Somohardjo niet op de PL-lijst; Sally op nummer 11..
- Pertjajah Luhur heeft haar kandidaten gepresenteerd..
- 29 mannen en 22 vrouwen op PL kandidatenlijst..
- Kandidatenlijst PL bekendgemaakt..
- Man veroordeeld voor moord op kleuter in 1982..