‘Samenleving zal niet verrast worden met plotselinge verhoging nutstarieven’

07/12/2020 10:01 –

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen.  
PARAMARIBO – Dat de rekeningen voor energievoorziening binnenkort verhoogd worden staat als een paal boven water. Echter, hoe de nieuwe tarieven eruit zullen zien is nu nog niet vastgesteld door de regering. Geruchten die nu de ronde doen alsof de stroomprijzen met meer dan 100 procent verhoogd worden, moeten volgens minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) dan ook niet serieus genomen worden door de gemeenschap.
Hij wijst er wel op dat de subsidie die nu nog wordt gegeven door de overheid deels zal wegvallen. Wanneer dat precies zal gebeuren, durft Abiamofo nu nog niet te zeggen. “Wanneer we de subsidie gaan terugbrengen, gaat dat in samenspraak zijn met de sociale partners. Dus we gaan alle groepen horen voordat we een definitief besluit nemen” verzekert de bewindsman tegenover de Ware Tijd.
Hij zegt dat de nieuwe tarieven in alle openheid op een systematische manier gecommuniceerd zullen worden met de bevolking. Daarvoor is er al een speciaal communicatieplan ontwikkeld en zal dat te zijner tijd worden uitgevoerd, zodat de noodzaak van het wegvallen van de subsidies wordt begrepen. “Het volk zal niet van de ene op de andere dag geconfronteerd worden met een bericht of screenshot dat dit de nieuwe prijs wordt. De samenleving zal niet verrast worden met plotselinge verhoging van nutstarieven.”
De minister zegt dat de regering verschillende scenario’s heeft gepresenteerd aan de sociale partners zoals de Sociaal Economische Raad, Staatsraad en de vakbeweging. Deze organisaties krijgen nu de ruimte om de verschillende modellen te bestuderen waarna zij feedback kunnen geven. Abiamofo benadrukt dat het uiteindelijk besluit van de regering een weloverwogen en gebalanceerde zal zijn. Hoewel hij zelf niet aanwezig was bij de presentatie van de scenario’s, denkt de minister dat de lijst met tarieven die nu worden verspreid via sociale media een van de modellen is. Hij benadrukt dat dit nog niet het officieel standpunt is, maar slechts tot de vele mogelijkheden behoort.
De bewindsman onderstreept dat de aanpassing van de tarieven gepaard gaat met betere dienstverlening. Daaraan zal er ook zwaar getild worden vanuit de overheid. Volgens hem zal met name de efficientie van de diensten aangescherpt worden. “We zullen even veel energie stoppen in het gezond maken van de bedrijfsvoering bij EBS en in alle bijkomende kosten die het bedrijf maakt. Dus we kijken naar beide kanten.” Abiamofo wijst erop dat de EBS voor meer dan twee miljard SRD wordt gesubsidieerd door de overheid. Het is volgens hem daarom meer dan noodzakelijk dat hierin geknipt wordt.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname