Saga en Unicef stimuleren op afstand leren met kinderprogramma

01/09/2020 08:04 – Amanda Palis
Yvonne Karels-Helslijnen, geestesmoeder van Wani de Giraf en Sabi de aap. De vriendjes zullen samen met de juf helpen bij de vroege ontwikkeling van peuters vanaf drie jaar. : Amanda Palis  
PARAMARIBO – Wani de Giraf en Sabi de aap zijn vrienden die samen met de juf vroegtijdse schoolontwikkeling zullen aanbieden aan kinderen vanaf drie jaar. Dat zegt Yvonne Karels-Helslijnen van Saga Interprojects Suriname tegen de Ware Tijd.
Wani en Sabi zijn twee karakters die zij heeft ontwikkeld om op basis van het Prey Skoro-model lessen via televisie, social media en online aan te bieden aan de doelgroep. Het kinderprogramma ‘Wani & Sabi’ dat op afstand kinderen op vroege leeftijd spelenderwijs onderwijs wil geven is maandag gelanceerd. Dinsdag wordt de eerste aflevering via de STVS uitgezonden.
De bedoeling is dat er steeds op dinsdag en donderdag afleveringen zijn op de beeldbuis. “Heel veel kinderen in Suriname gaan nog niet naar school als ze drie jaar zijn. Volgens cijfers van het ministerie van Onderwijs en Cultuur is dat bijna 52 procent”, vertelt Karels-Helslijnen.
Er zijn al dertig afleveringen opgenomen voor uitzending. “De Covid-19 pandemie heeft de inspanningen in Early Childhood-educatie voor driejarigen verminderd. Filmpjes die momenteel beschikbaar zijn op internet en andere kanalen zijn niet gericht op de leefomgeving van het Surinaamse kind”, vindt de initiatiefnemer. Ze werkt samen met Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties.
Unicef-vertegenwoordiger Faizal Tjon A Loi wijst op het belang van vroege educatie voor de ontwikkeling van kinderen en hun leervermogen op latere leeftijd. “We zetten ons in om het leren van kinderen te verbeteren. Onderzoek in 2018 leert dat de leersituatie beter wordt bij kinderen die aan een Early Childhood-educatieprogramma hebben deelgenomen. Daarom heeft Unicef besloten tot samenwerking met Saga Interprojects Suriname”, legt Tjon A Loi uit.
Eén van de prioriteiten van de scholingsstrategie van Unicef is het bevorderen van onderwijs voor kinderen van drie tot en met vijf jaar. “We hopen dat ze met dit programma op afstand vaardigheden leren.” Er zal onderzoek worden gedaan naar voornamelijk de effecten van het programma voor de ontwikkeling van de kinderen. Hierbij zullen ouders landelijk betrokken worden.
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname