Sadi: “Jaarrede president Santokhi is steeds luisteren naar wollige verhalen”

NDP-assembleelid Ann Sadi zegt in gesprek met Suriname suriname dat haar ervaring met de jaarrede van president Chan Santokhi in de afgelopen vier jaar, steeds luisteren is naar wollige verhalen die worden voorgelezen. Sadi verwacht daarom niet veel van aanstaande dinsdag, wanneer de president zijn jaarrede zal presenteren in De Nationale Assemblee (DNA) over het begrotingsjaar 2024.
“De afgelopen vier jaar hebben we niet veel veranderingen gezien, en ook dit jaar niet. Er rest nog acht maanden en ik denk niet dat er veel verbeteringen zullen komen. Het beleid moet gericht zijn op de welvaart en het welzijn van elke burger, maar dat is niet het geval,” aldus Sadi.
Volgens het assembleelid voert de regering projecten uit buiten de begroting, en daarom heeft zij niet gestemd voor de begroting. “Ik ben DNA-lid en heb geen goedkeuring gegeven aan de begroting, omdat vele zaken niet stroken met de praktijk. Er zijn een aantal zaken uitgevoerd door de regering die niet op de begroting zijn opgenomen. Het gaat om gigantische bedragen die worden uitgegeven, maar we weten niet waar ze vandaan komen. Wanneer er om transparantie en opheldering wordt gevraagd, krijgen we dat niet,” geeft de volksvertegenwoordiger aan.
Sadi vindt het erg dat het waterzuiveringsproject in het district Commewijne, waarmee de regering-Bouterse was begonnen, niet verder wordt uitgevoerd, terwijl de bewoners met waterproblemen zitten. “Het project moest alleen verfijnd en afgemaakt worden door de regering, en alle buizen lagen daar al. De buizen moesten alleen nog geplaatst worden,” voert ze aan.
Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen moet water kunnen garanderen aan alle delen van het land als basisvoorziening, maar tot nu toe is dat niet het geval. Aan de rechteroever van Rust en Werk is het, met de aanhoudende droogte, moeilijk voor de bewoners om aan water te komen. De waterputten raken leeg. Voor het assembleelid is het daarom jammer dat de regering niet verder wil werken aan het project.
Sadi weet ook dat in Paramaribo-Noord veel bewoners wateraansluitingen hebben aangevraagd, maar dat de woningen nog steeds niet zijn aangesloten. “We zijn nu twee jaar verder en er is nog niets gebeurd.” Over elektriciteit is er een heen en weer getrek tussen de technische commissie en de regering.
De braindrain, het wegtrekken van leerkrachten en verpleegkundigen, baart haar zorgen. De regering moet prioriteiten stellen, vindt Sadi. De zevende evaluatie door het IMF is bedoeld om de armen te helpen, maar volgens haar merkt ze daar niets van. Ook de wisselkoers stijgt, en de president heeft er nog niets over gezegd, merkt ze op.