Saamaka Twaalfu Lo: “Wij willen geen NDP en ABOP-granman; granman moet onafhankelijk zijn”

De Saamaka Twaalfu Lo, die de afgelopen week een ontmoeting had met president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk, wil geen politieke granman meer voor de stam der Saramaccaners. Dit heeft de groep tijdens de ontmoeting met de president duidelijk gemaakt. Zij ziet graag dat er een onafhankelijke stamleider wordt benoemd.
Het benoemen van een politiek grootopperhoofd zoals dat volgens hun het geval is bij het huidige grootopperhoofd, Albert Aboikoni, zorgt voor grote verdeeldheid en politieke haat onder de Saramaccaanse bevolking. Zij wil dat de gelegenheid aan hen geboden wordt om zelf een granman te kiezen.
In gesprek met Suriname Herald geven ze aan dat zij gemerkt hebben dat de ABOP zich opmaakt om haar kandidaat, Nazeh Amina, naar voren te schuiven en dat willen ze niet. De ABOP zou ook verkiezingscampagne hiermee hebben gevoerd en haar achterban hebben beloofd dat zij een oplossing gaat brengen in de granman-kwestie, indien zij regeermacht krijgt.
“We merken dat de huidige regering ook niet werkt met de granman die er nu is en dat is geen goede zaak. De regering-Santokhi heeft nog geen kennisgemaakt met granman Aboikoni en we vinden dit geen goede zaak. Ook krijgt Aboikoni geen uitnodigingen vanuit de regering, omdat hij volgens de ABOP en anderen, een NDP-granman is. Zo wordt hij ook door sommige stamgenoten gezien en dit is geen gezonde situatie.”
Vicepresident bezoekt residentie granman nietDe Saramaccaners hebben al zes jaar ruzie met elkaar over het granmanschap. Wanneer de vicepresident in het binnenland is, bezoekt hij de residentie van de granman niet. Dit is nog nooit voorgekomen in onze geschiedenis, legt kapitein Galimo Kwadjani van de Twaalfu Lo uit. Kwadjani zegt dat Frans Banai de rechtmatige kandidaat is die aanspraak moet maken op het granmanschap.
“Wij willen een oplossing hierin brengen, omdat de Saramaccaanse stam ook deel uitmaakt van Suriname. Dan is het niet gepast dat hij niet gedragen wordt door de regering of een groot deel van zijn onderdanen. Tachtig procent van de bevolking ondersteunt Albert Aboikoni niet. Er vinden ook een aantal zaken plaats die niet gepast zijn,” geeft de kapitein aan.
De dignitaris zegt verder dat, dat onlangs bewezen is geworden door het orakel, dat bezocht wordt na de benoeming van elke granman dat de stam geen stamleider heeft. Aboikoni heeft begin mei een bezoek gebracht aan dit ritueel. Sinds zijn benoeming als granman heeft hij bepaalde rituelen nog niet uitgevoerd die bij een stamleider horen. Hij was te Bindi wata de afgelopen maand en kreeg van het orakel geen prettig bericht te horen, zegt Kwadjani.
Tijdens het gesprek met de regering heeft de Twaalfu Lo gevraagd om medewerking voor het organiseren van een liba krutu waar alle drie groepen die voor het granmanschap vechten aanwezig moeten zijn. Tijdens deze krutu zal er gesproken worden over de oplossingen die moeten komen in deze kwestie.
Simone Awanna

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald