Het Kodjo, Mentor en Presentplein aan de Heiligenweg werd maandagavond opnieuw verlicht door tientallen fakkels tijdens de veertiende editie van de jaarlijkse fakkelloop van stichting Fiti Fu Wini. Op de plek waar in 1833 drie tot slaafgemaakten levend werden verbrand, werd hun verzet herdacht. Het thema van dit jaar: Herstel. Een thema dat geschiedenisleraar en cultureel werker Ryaen La Rose bijzonder actueel vindt.
La Rose, oprichter van Rutu Taki – een organisatie die zich richt op de versterking van Afro-Surinaamse identiteit en spirituele bewustwording – stelt dat herstel noodzakelijk is voor werkelijke ontwikkeling. “We kunnen niet spreken van vooruitgang als de Afro-Surinaamse gemeenschap niet eerst herstelt van binnenuit. En dat herstel begint bij weten wie je bent,” zegt hij in gesprek met Suriname suriname. “Te veel van ons volk is dat vergeten.”
Volgens La Rose is dit verlies van zelfkennis het gevolg van systematische ontwrichting. “De slavernij, de onderdrukking, het uit elkaar rukken van families – dat heeft diepe wonden geslagen, vooral geestelijk. De vaderfiguur, ooit de beschermende spil in het gezin, is in veel gevallen weggevallen. Dat laat sporen na, zeker bij jongeren.”
Hij uitte zijn zorg over de invloed van buitenlandse beelden op de jeugd. “Onze jongeren raken steeds verder verwijderd van hun eigen identiteit. Ze spiegelen zich aan videoclips, reality-tv en sociale media. Alles draait om uiterlijk, geld en status. Maar niemand spreekt meer over respect, discipline en gemeenschapszin. Zo verliezen we onze waarden. En wie geen waarden heeft, is stuurloos.”
La Rose benadrukt dat herstel begint bij bewustwording en opvoeding – thuis én in het onderwijs. “Als wij onze geschiedenis, onze helden en onze normen niet doorgeven, wie doet het dan? We moeten onze kinderen toerusten met kennis, trots en richting.”
Voor La Rose is de fakkelloop meer dan symboliek. “Plaatsen zoals Fort Zeelandia, de gerestaureerde waterput in de Oude Hofstraat en het Onafhankelijkheidsplein herinneren ons aan pijn, maar ook aan kracht. Daar zijn onze voorouders vernederd en verkocht, maar ook – daar zijn ze blijven geloven in vrijheid. Dat erfgoed vertelt ons dat wij uit sterke mensen komen.”
Vrijheid betekent volgens hem niet dat alles zomaar kan. “Vrijheid vraagt verantwoordelijkheid: voor jezelf, je gemeenschap, en voor de generaties die na jou komen. Je moet weten wie je bent, waar je vandaan komt, en waarvoor je leeft.”
De avond werd afgesloten met een krachtige boodschap die velen raakte: “Herstel begint bij bewustzijn. En bewustzijn begint met durven kijken naar je eigen verhaal – ook als dat pijn doet. Want wie zijn verleden begrijpt, weet waar hij naartoe moet.”
- Seoul overspoeld door ‘lovebugs’, inwoners noemen het een r…..
- Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba..
- Reglement van Orde onjuist toegepast, zegt Jogi..
- Onrust binnen KPS: korpsleiding hekelt ingrijpen van minist…..
- Column: Laat alle 34 coalitieleden tekenen voor president e…..
- Bij verkiezing voorzitter parlement speelt de persoonlijke …..
- Olie- en gasproject Suriname levert naar schatting 6000 ban…..
- Kotzebue : ‘Zonder visie groeit Suriname de verkeerde kant …..
- 4 jaar cel voor Midema ontvoering van Rodney Cairo..
- VHP roept op tot rechtvaardigheid, eenheid en gedeelde toek…..
- Grondwetsartikelen bijten elkaar over huidge positie van vi…..
- Rechtbank Den Haag: 15 jaar cel voor doden van Rishi Parmes…..
- Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaa…..
- KPS zet grote stap naar verder digitalisering met nieuwe po…..
- Ebu Jones zal kritisch blijven binnen eigen coalitie..
- Beide verdachten in zaak rond omstreden Kippie-project vrij…..
- Vrouwelijke ondernemers boeken snelle groei in Suriname ond…..
- Lim A Po: ‘Ik ben niet bang voor veel, maar wel voor bran…..
- Koorndijk: ‘Twee mogelijke locaties voor brugverbindingen o…..
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert..
- Somohardjo wil namen nieuwe PL ministers nog niet prijsgeve…..