RvT SPSB moet vertrouwen in bank herstellen

15/08/2020 20:06 – Van onze redactie
 
PARAMARIBO – De regering heeft zaterdag de raad van toezicht bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) vervangen. Volgens een persbericht van het ministerie van Financiën en Planning hebben “recente gebeurtenissen bij de bank” geleid tot het besluit.
De zittingstermijn van de nieuwe raad gaat zaterdag in. Het orgaan wordt geleid door Dharmradj Parohi en heeft als opdracht gekregen het vertrouwen in de SPSB te herstellen door “gedegen en transparant beleid” te voeren. De leden zijn Ritesh Navien Ganpat, Patrick Peneux, Nitesh Rajendre Ramdin en Patrick Bel.
De SPSB was deze week nog negatief in het nieuws. Op 13 augustus werd directeur Ginmardo Kromosoeto in verzekering gesteld door de politie in verband met het strafrechtelijk onderzoek contra Robert van Trikt, gewezen governor van de Centrale Bank van Suriname en de voortvluchtige verdachte Gillmore Hoefdraad, ex-minister van Financiën. Kromosoeto wordt verdacht van onder meer deelneming aan een criminele organisatie, gekwalificeerde verduistering en oplichting.
Op 3 augustus hadden president Chandrikapersad Santokhi en minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning tijdens een persconferentie in de Congreshal dat er “passende maatregelen” zouden worden getroffen tegen Kromosoeto. Hij had namelijk op 16 juli – de installatiedag van de nieuwe regering – in opdracht van Hoefdraad SRD 272,9 miljoen overgemaakt op een rekening van een Woningbouwfonds, waardoor het geld niet kon worden gebruikt om salarissen uit te betalen.
Kromosoeto had op 11 mei 2020 het werk hervat nadat hij sinds 14mei 2019 met verplicht verlof thuis had gezeten. Er was namelijk een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie gestart naar vermoedelijke malversaties bij de bank door onder anderen directieleden en andere functionarissen. Echter, een jaar later gaf de rvt de directeur toestemming het werk te hervatten omdat er – op basis van het resultaat van een accountantsonderzoek – geen reden meer was om Kromosoeto langer buiten het bedrijf te houden. Bij het onderzoek zouden namelijk geen strafwaardige of onoirbare feiten zijn gebleken.
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname