Tekst Ivan Cairo
PARAMARIBO – Tussen de Surinaamse Scheepvaartmaatschappij (SMS) en Holland Energy Services (HES) is een conflict ontstaan over betalingen in het kader van de bunkerdeal die in maart met Staatsolie is gesloten. Volgens doorgaans goed ingevoerde bronnen weigert HES – een bedrijf van de Nederlandse drugsveroordeelde Jack Geense – de eerder afgesproken vergoeding aan SMS te betalen. Staatsolie sloot een contract met HES, waarin is overeengekomen dat HES het schip zou leveren en SMS verantwoordelijk zou zijn voor de bemanning. Een onderlinge overeenkomst tussen HES en SMS was echter nog niet ondertekend toen het conflict ontstond.
Sommatie
Op 25 juni ontvingen SMS-arbeiders die op het schip werkten een brief van HES met het dringende verzoek het vaartuig te verlaten. Volgens HES had SMS eerder zonder aankondiging haar personeel van boord gehaald om op die manier druk uit te oefenen en afspraken af te dwingen “die niet overeenkomen met de normale gang van zaken”. Die actie zou volgens HES de uitvoering van het contract met Staatsolie in gevaar hebben gebracht. In de brief stelt HES zich gechanteerd te voelen door SMS: “Met respect moeten we u dan ook meedelen niet langer gebruik te willen maken van uw aanwezigheid op de tanker Rhode Island en sommeren we u het schip te verlaten…”, aldus een passage gericht aan de SMS-bemanningsleden.
Directe communicatie
Volgens informatie die de Ware Tijd heeft verkregen, heeft HES rechtstreeks met de bemanning gecommuniceerd, zonder de directie van SMS formeel op de hoogte te stellen. SMS beschouwt dit als een poging haar uit de samenwerking te drukken. Het bedrijf stelt dat het al sinds 2023 betrokken was bij gesprekken met Staatsolie over de bunkerdiensten, en HES zelf had benaderd om het schip te leveren. HES huurde vervolgens een schip via Wijgaart Group, waarvan de directeur de afgelopen periode een bemiddelingspogingen ondernam toen het betalingsgeschil ontstond. Die poging lijkt echter te zijn mislukt.
Een insider stelt dat er aanvankelijk een vast bedrag was overeengekomen dat SMS zou ontvangen voor het leveren van bemanning, maar dat HES vervolgens via een alternatieve factureringsmethode onder die afspraak probeert uit te komen. “De SMS had al een servicecontract op het oude schip met Staatsolie. Nu wordt een tweede partij erbij gehaald en worden de mannen van de SMS door Jack Geense brodeloos gemaakt, vermoedelijk om plaats te maken voor zijn eigen personeel,” aldus de bron. Opmerkelijk is dat HES formeel nog geen brief aan SMS heeft gestuurd waarin de samenwerking wordt opgezegd.
De directie van SMS gaf desgevraagd geen inhoudelijke reactie. Jack Geense en HES lieten evenmin iets van zich horen op vragen die de redactie per e-mail had gestuurd.
Reactie Staatsolie
Staatsolie laat weten zich niet te mengen in het conflict tussen de twee bedrijven. De oliemaatschappij stelt dat zij een overeenkomst heeft met HES voor het leasen van het schip Rhode Island en het uitvoeren van bunkeroperaties, terwijl HES en SMS onderling hadden afgesproken dat SMS de bemanning zou leveren. “Staatsolie kan zich niet uitlaten over de strubbelingen tussen HES en SMS, omdat Staatsolie daarin geen contractpartij is. SMS heeft in het verleden naar volle tevredenheid diensten geleverd op de Staatsolie V, een schip dat eigendom is van Staatsolie,” aldus het bedrijf. Verder meldt Staatsolie dat SMS heeft toegezegd alles in het werk te zullen stellen om te voorkomen dat de bunkeroperaties worden verstoord. “Staatsolie zal HES houden aan het nakomen van haar contractuele verplichtingen,” verklaart het staatsbedrijf.
Achtergrond bunkerdeal
In maart kondigde Staatsolie aan dat het na 35 jaar besloot het transport van olieproducten over water uit te besteden aan gespecialiseerde bedrijven. Daarbij werd gekozen voor een strategische aanpak van de verscheping van brandstoffen naar afnemers. Voor deze transitie werkt Staatsolie samen met Holland Energy Services en de Scheepvaart Maatschappij Suriname. HES is verantwoordelijk voor het technisch beheer van de verschepingsoperatie, terwijl SMS instaat voor de operationele uitvoering. “Door deze samenwerking kan Staatsolie zich volledig richten op zijn kernactiviteiten: olieproductie en raffinage,” stelde het bedrijf destijds.
Voor de operatie werd het moderne, dubbelwandige binnenvaartschip Rhode Island ingezet. Het schip voldoet aan de veiligheids- en milieunormen van onder meer de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) en de internationale olie- en gasindustrie. Op 11 maart 2025 arriveerde de Rhode Island in Suriname. Een dag later vond de officiële verwelkomingsceremonie plaats aan de kade van Staatsolie in Tout Lui Faut. Aanwezig bij die gelegenheid waren onder anderen Eddy Fränkel, Director Downstream & Power van Staatsolie, Jack Geense van HES en Joyce Rozenhout, directeur van SMS.
- Culturele Unie Suriname roept op tot eenheid: “Onze vrijhei…..
- OM eist 30 jaar celstraf voor moord en wegmaken lijk..
- Keti Koti 2025: Herdenken met oog op de toekomst..
- Van bos naar bord: de potentie van açaí-yoghurt voor Surina…..
- Santokhi op 1 juli: reflecteren op verleden om eenheid en h…..
- BEP waarschuwt: “Ongelijke verdeling olie-inkomsten kan nie…..
- Gesprek tussen president Santokhi en NDP-voorzitster Simons..
- Parlement opent zittingsperiode 2025-2030..
- Brunswijk: “Geen angst voor oppositie – ABOP verdient waard…..
- Korpschef benadrukt maatschappelijke rol bij 130-jarig best…..
- Meer dan 10 kinderen blijven regulier onderwijs volgen door…..
- Ontslagverzoek Hakrinbank afgewezen: Klokkenluider had rech…..
- ABOP: “De strijd van onze voorouders is het fundament van w…..
- Ashwin Adhin en Ronnie Brunswijk respectievelijk voorzitter…..
- Keti Koti – Wij herdenken. Wij vieren. Wij blijven waakzaam…..
- Combe Markt schenkt naaimachines: nieuwe hoop voor vrouwen …..
- In Memoriam Patricia Etnel..
- Geen lange rijen meer: KPS lanceert digitaal portaal voor v…..
- Suriname introduceert digitale PSA-kaart voor personen van …..
- Onderzoek naar Drents slavernijverleden afgerond..
- AdeKUS-Infra studenten winnen 3e prijs bij regionale ontwer…..