Russische oppositieleider in Duitsland voor behandeling

De Russische oppositieleider Alexei Navalny, die na een vermoedelijke vergiftiging in coma raakte, is vandaag  -zaterdag- voor behandeling in Duitsland aangekomen. Zijn vertrek uit Rusland volgt na een dag van lange impasse over de vraag of hij een Russisch ziekenhuis zou mogen verlaten.

“Navalny is in Berlijn, hij heeft de vlucht overleefd en hij is stabiel”, zei Jaka Bizilj aan Associated Press. Bizilj, oprichter de ngo Cinema For Peace, organiseerde de vlucht uit Rusland en zei dat Nalvany in coma blijft, maar in stabiele toestand verkeerd.

De dissident werd donderdag tijdens een vliegreis naar Moskou ziek en na een noodlanding naar een Siberisch ziekenhuis in Omsk gebracht. Zijn bondgenoten vermoeden dat de thee die hij dronk, is vergiftigd door iemand die banden heeft met Putin.

Navalny had vrijdag eerst toestemming om naar een ziekenhuis in Berlijn te worden overgebracht, maar toen het Duitse vliegtuig met medische benodigdheden arriveerde, zeiden zijn Russische artsen dat hij te kwetsbaar was om te reizen, waardoor aanhangers dachten dat zijn overbrenging om politieke redenen vertraagd was – totdat enig gif in zijn systeem onvindbaar zou zijn.

Het medische team van Omsk gaf uiteindelijk toe nadat Cinema For Peace had onthuld dat Duitse artsen de politicus hadden onderzocht en zeiden dat hij geschikt was om te worden vervoerd. De woordvoerder van Navalny bevestigde zaterdag zijn vertrek, net na 8 uur lokale tijd, naar Duitsland op Twitter.

“Het vliegtuig van Alexei is opgestegen naar Berlijn”, tweette Kira Yarmysh volgens BBC News. “Iedereen enorm bedankt voor hun steun. De strijd om Alexei’s leven en gezondheid is nog maar net begonnen.”

Plaatsvervangend hoofdarts van het ziekenhuis in Omsk, Anatoly Kalinichenko, vertelde verslaggevers dat Navalny’s toestand was gestabiliseerd en dat artsen het “niet erg vonden” om de politicus over te brengen, aangezien zijn familieleden bereid waren “de risico’s te nemen”. Alexander Murakhovksy, hoofdarts van een ziekenhuis in Omsk, zei dat Navalny was gediagnosticeerd met een stofwisselingsziekte die mogelijk werd veroorzaakt door een lage bloedsuikerspiegel. Hij geloofde niet dat Navalny was vergiftigd, meldde Reuters.

Het Kremlin ontkent betrokkenheid bij het incident, maar het zou niet de eerste keer zijn dat Putin wordt beschuldigd van het vergiftigen of vermoorden van iemand die hij als een bedreiging ziet. Een woordvoerder van het Kremlin zei dat de vertraging een medische beslissing was, maar dat de beslissing om hem naar Berlijn te laten vliegen kwam toen de internationale druk toenam. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com