Rusland: Putin-criticus Navalny ‘waarschijnlijk vergiftigd’

Het Berlijnse ziekenhuis dat de ernstig zieke Russische oppositieleider Alexei Navalny behandelt, zegt dat hij vergiftigd lijkt te zijn. Het Charité ziekenhuis heeft een verklaring vrijgegeven waarin staat “klinisch bewijs suggereert een intoxicatie door een stof die behoort tot de groep van cholinesteraseremmers”. Zijn toestand was “ernstig maar niet levensbedreigend”, aldus de verklaring.

Hij werd donderdag ziek tijdens een binnenlandse vlucht in Rusland. Op de video verscheen Navalny, een hardnekkige criticus van het Kremlin, kronkelend van pijn tijdens de vlucht van Omsk in Siberië naar Moskou. Zijn aanhangers vermoeden dat er gif in een kopje thee werd gedaan dat hij op het vliegveld van Omsk dronk.

De vlucht van Navalny maakte een noodlanding in Omsk, waar hij voor het eerst werd behandeld. Vrijdag zeiden artsen daar eerst dat hij te ziek was om verplaatst te worden, maar lieten hem uiteindelijk aan boord gaan van een medische evacuatievlucht, die zaterdagochtend in Berlijn landde.

Russische artsen hadden eerder volgehouden dat er geen gif in zijn lichaam was aangetroffen en suggereerden een zeldzame stofwisselingsstoornis veroorzaakt door een lage bloedsuikerspiegel. De Russische gezondheidsfunctionarissen gaven toen al aan dat er sporen van een industriële chemische stof op zijn huid en haar waren gevonden.

Medici in Duitsland”De exacte stof is nog niet bekend”, zei het ziekenhuis. “Een wijdverbreide analyse is begonnen. Het effect van het gif – d.w.z. de remming van cholinesterase in het organisme – is verschillende keren en in onafhankelijke laboratoria bewezen.”

Navalny wordt behandeld met een tegengif: atropine, maar het klinische resultaat bleef onduidelijk, zei de verklaring, en waarschuwde voor mogelijke effecten op het zenuwstelsel. De oppositieleider ligt op de intensive care en is nog steeds in een kunstmatige coma.

Cholinesteraseremmers zijn chemische verbindingen die worden gebruikt om verschillende ziekten te behandelen, zoals de ziekte van Alzheimer, maar zijn ook aanwezig in sommige zenuwgassen en pesticiden. Bijwerkingen kunnen zijn: overstimulatie van een deel van het zenuwstelsel, waardoor sommige lichaamsfuncties in overdrive gaan, volgens het National Center for Biotechnology Information in de Verenigde Staten.

Aanhangers NavalnyAanhangers van Navalny hebben het Kremlin de schuld gegeven, omdat de artsen in Omsk aanvankelijk hadden meegewerkt om Navalny voor behandeling naar het buitenland over te brengen. Diezelfde artsen kwamen terug op hun besluit om uiteindelijk de oppositieleider toch te laten vertrekken.

Yulia, de echtgenote van Navalny, vreesde dat de Russische autoriteiten probeerden te wachten op het bewijs van het verdwijnen van een chemische stof, voordat ze hem naar het buitenland stuurden. Maar de woordvoerder van president Vladimir Putin, Dmitry Peskov, zei donderdag dat het Kremlin zou helpen Navalny indien nodig naar het buitenland te verhuizen, en omschreef het als een puur medische beslissing.

Alexander Murakhovsky, de hoofdarts van het Omsk-ziekenhuis zei: “Er was a priori geen invloed op de behandeling van de patiënt en die kon er ook niet zijn.”

De 44-jarige Navalny is een prominente criticus van Putin en heeft officiële corruptie in Rusland aan de kaak gesteld. Hij heeft meerdere gevangenisstraffen uitgezeten voor het organiseren van bijeenkomsten. Cinema for Peace, de ngo die zijn vlucht naar Berlijn regelde, zei dat Navalny waarschijnlijk een of twee maanden uitgeschakeld zou zijn.In haar laatste commentaren heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel opgeroepen om degenen achter elke vergiftiging te identificeren en ter verantwoording te roepen. Het Verenigd Koninkrijk riep zaterdag op tot een “volledig en transparant” onderzoek. De Amerikaanse democratische presidentskandidaat, Joe Biden, zwoer afgelopen weekend dat hij, als hij wordt gekozen, “op zal komen tegen autocraten zoals Putin”. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com