Rusland produceert eerste partij Covid-19 vaccins

Rusland maakte zaterdag 15 augustus bekend dat het de eerste batch van zijn coronavirusvaccin heeft geproduceerd, nadat president Vladimir Putin het als eerste goedgekeurde vaccin ter wereld had aangekondigd. De aankondiging van het vaccin door Putin afgelopen dinsdag werd met de nodige voorzichtigheid ontvangen door wetenschappers en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die zeiden dat het nog steeds een grondige veiligheidsbeoordeling nodig had.”De eerste batch van het nieuwe coronavirusvaccin, ontwikkeld door het Gamaleya-onderzoeksinstituut, is geproduceerd”, meldde het ministerie van Volksgezondheid in een verklaring geciteerd door Russische persbureaus.Putin zei dat het vaccin veilig was en dat één van zijn eigen dochters was ingeënt, hoewel de klinische onderzoeken nog niet voltooid waren en de laatste fase van testen met meer dan 2.000 mensen pas deze week begon.

Westerse wetenschappers waren sceptisch en waarschuwden dat te snel handelen met een vaccin gevaarlijk zou kunnen zijn, maar Rusland hekelde de kritiek als een poging om het onderzoek van Moskou te ondermijnen. Het Russische vaccin wordt “Sputnik V” genoemd, naar de satelliet uit het Sovjettijdperk die in 1957 als eerste door mensen gemaakte kunstmaan in de ruimte werd gelanceerd.

Het hoofd van het instituut, Alexander Gintsburg, vertelde zaterdag aan het staatspersbureau TASS dat vrijwilligers die deelnemen aan de laatste testfase van de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin twee inentingen zouden krijgen.Rusland heeft gezegd dat de industriële productie vanaf september wordt verwacht en dat het tegen december of januari 5 miljoen doses per maand wil produceren.

Minister van Volksgezondheid, Mikhail Murashko, zei deze week dat het vaccin eerst beschikbaar zou worden gesteld aan medici en later op vrijwillige basis beschikbaar zou zijn voor alle Russen. Met meer dan 917.000 bevestigde infecties staat de caseload van het coronavirus in Rusland momenteel op de vierde plaats in de wereld, na de Verenigde Staten, Brazilië en India. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er momenteel 92.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen met het virus en 2.900 op de intensive care. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com