Tijdens de herdenking van de geboortedag van Henck Arron, oud-vicepresident, oud-premier en oud-voorzitter van de NPS, had NPS-voorzitter Gregory Rusland een boodschap voor degenen die nog steeds tegen de onafhankelijkheid van Suriname zijn. “Voor degenen die tegen onze onafhankelijkheid zijn: pak je biezen en vertrek naar Nederland,” zei Rusland ferm.
“Dit is ons land, en we hebben de vrijheid verworven die we nu vieren,” vervolgde Rusland, verwijzend naar de onverzettelijke strijd van Arron en anderen voor de onafhankelijkheid van Suriname.
“Vandaag denken we terug aan Henck Arron, een groot leider die zich met kracht, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen inzette voor de vrijheid van ons land. Vijf decennia geleden, op 25 november 1975, werd Suriname onafhankelijk, een moment dat niet alleen werd mogelijk gemaakt door Arron, maar ook door de vastberadenheid van het Surinaamse volk. Dat was de tijd waarin we de controle over onze eigen toekomst in handen namen, en dat moment moeten we blijven herdenken.”
Rusland benadrukte dat Suriname trots is op zijn onafhankelijkheid en dat de strijd voor vrijheid voortduurt: “We mogen nooit vergeten wat onafhankelijkheid voor ons betekent. Suriname is een vrij land, en als we echt trots willen zijn op onze toekomst, moeten we blijven strijden voor de waarden van vrijheid en zelfstandigheid die Henck Arron ons heeft nagelaten.”
Een ceremonie vond plaats bij zijn standbeeld aan de Kleine Combéweg, ter gelegenheid van wat zijn 89ste verjaardag zou zijn geweest. Familie, vrienden en partijleden waren gisteren aanwezig bij het standbeeld van Arron.
Henck Arron was 23 jaar voorzitter van de NPS en speelde een sleutelrol in de strijd voor de onafhankelijkheid van Suriname. Hij was tevens de laatste democratisch gekozen premier vóór de militaire coup van 1980, die zijn regering abrupt ten val bracht. Na de staatsgreep werd hij onder huisarrest geplaatst. Arron werd door de militaire machthebbers beschuldigd van corruptie. Hij werd aangeklaagd, maar er werd geen enkel bewijs van corruptie gevonden. In 1987 keerde hij terug naar de politiek als eerste vicepresident van Suriname onder president Ramsewak Shankar. Ook deze ambtstermijn werd vroegtijdig beëindigd door de zogenoemde Kerstcoup van 24 december 1990.
Daarna besloot Arron zich volledig terug te trekken uit de actieve politiek. Op 4 december 2000 overleed hij op 64-jarige leeftijd in Nederland.
- Democratie in Suriname onder druk: het vonnis dat de rechts…..
- Verkiezingsorganisatie in eindsprint naar 25 mei..
- Dankwoord Telesur..
- Diverse dorpen Boven-Suriname krijgen 24 uurs stroom..
- Anil Koendjbiharie stelt zich wederom kandidaat voor het pa…..
- Biza-onderminister noemt ruis rond gunning stembiljetten on…..
- Goedschalk pleit voor bospauze tot grondenrechten zijn gere…..
- Eskak: ‘Geen sprake van corruptie bij drukken stembiljetten…..
- Operatie Delta Force verhoogt druk op zware criminaliteit: …..
- Broer president Santokhi overleden..
- Santokhi prijst paus als visionair leider..
- Paradox van het Denken en de Macht (3): Socrates en Democra…..
- Geen ‘nyan patu’ bij uitvoering projecten van OW..
- Narcotica Brigade verbrandt te Kraka hoeveelheid inbeslagge…..
- Gewapende diefstal nabij supermarkt: dader ontsnapt na scho…..
- Trump zegt ‘STOP’ tegen Putin na Russische aanv…..
- Maritieme opleidingen in spotlight tijdens CMU Day..
- Man aangehouden na mishandeling en vernieling..
- Hess geeft onontwikkelde olieconcessies in Guyana en Surina…..
- Kuldipsingh: ‘Wisselkoers beïnvloedt winkelprijzen, maar wi…..
- Politie verbrandt grote partij in beslag genomen drugs in P…..