Rusland, China en Iran proberen Amerikaanse verkiezingen te ondermijnen

De hoogste contraspionagedienst van de Verenigde Staten (VS) waarschuwde vrijdag dat Rusland, China en Iran allemaal zullen proberen zich te mengen in de presidentsverkiezingen van 2020. Rusland probeert al de vermoedelijke Democratische kandidaat Joe Biden te ondermijnen.In een ongebruikelijke openbare verklaring zei William Evanina, directeur van het National Counterintelligence and Security Center, dat die landen online desinformatie en andere middelen gebruikten om kiezers te beïnvloeden, wanorde aan te wakkeren en het vertrouwen van de Amerikaanse kiezers in het democratische proces te ondermijnen. De verklaring komt te midden van kritiek van House Speaker Nancy Pelosi en andere congresdemocraten dat de inlichtingengemeenschap specifieke inlichtingeninformatie aan het publiek heeft onthouden over de dreiging van buitenlandse verkiezingsinmenging bij de komende verkiezingen.Wat Rusland betreft, beoordelen Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen dat het bezig is om Biden te “kleineren” en wat het ziet als een anti-Rusland “vestiging” onder zijn aanhangers, zei Evanina. Hij zei dat dat zou stroken met Moskou’s kritiek op Biden toen hij vicepresident was vanwege zijn rol in het beleid van Oekraïne en zijn steun aan de oppositie tegen president Vladimir Putin in Rusland.De meest recente inlichtingenbeoordeling weerspiegelt in verschillende mate zorgen over China, Rusland en Iran, en waarschuwt dat vijandige buitenlandse spelers mogelijk proberen de verkiezingsinfrastructuur in gevaar te brengen en het stemproces te verstoren. Die zorgen zijn vooral acuut na een brede poging van Rusland om zich te mengen in de verkiezingen van 2016 namens de huidige Amerikaanse president Donald Trump door zowel het hacken van democratische e-mails als een geheime campagne op sociale media die erop gericht is onenigheid te zaaien onder de Amerikaanse kiezers.Trump verzette zich routinematig tegen het idee dat het Kremlin hem in 2016 bevoordeelde, maar de inlichtingenbeoordeling die vrijdag werd vrijgegeven, geeft aan dat niet bij naam genoemde aan het Kremlin gelinkte spelers opnieuw bezig zijn om zijn kandidatuur op sociale media en Russische televisie te vergroten. “Veel buitenlandse spelers hebben een voorkeur voor wie de verkiezingen wint, wat ze uiten door een reeks openlijke en persoonlijke verklaringen; geheime persoonlijke inspanningen zijn zeldzamer”, zei Evanina. “We maken ons vooral zorgen over de aanhoudende en potentiële activiteit van China, Rusland en Iran.”

De Amerikaanse inlichtingendienst vindt dat China Trump als ‘onvoorspelbaar’ beschouwt en niet wil dat hij zijn herverkiezing wint. (Foto: Reuters)

China beschouwt Trump als “onvoorspelbaar” en wil niet dat hij zijn herverkiezing wint, zei Evanina. China heeft zijn invloedinspanningen voorafgaand aan de verkiezingen in november uitgebreid in een poging het Amerikaanse beleid vorm te geven en druk uit te oefenen op politieke figuren die het ziet als anti-Beijing, zei hij. “Hoewel China de risico’s en voordelen van agressieve actie zal blijven afwegen, is de publieke retoriek van de afgelopen maanden steeds kritischer geworden over de reactie van de huidige regering op Covid-19, de sluiting van het Chinese consulaat in Houston en acties met betrekking tot andere kwesties”, schreef hij. .
Wat Iran betreft, zei de evaluatie dat Teheran zowel de democratische instellingen van de VS als Trump wil ondermijnen en de VS vóór de verkiezingen wil verdelen. “De inspanningen van Iran op deze manier zullen waarschijnlijk gericht zijn op online invloed, zoals het verspreiden van desinformatie op sociale media en het recirculeren van anti-Amerikaanse inhoud”, schreef Evanina. “De motivatie van Teheran om dergelijke activiteiten uit te voeren, wordt gedeeltelijk gedreven door de perceptie dat de herverkiezing van president Trump zou resulteren in een voortzetting van de druk van de VS op Iran in een poging om regimeverandering aan te moedigen.”Het Witte Huis reageerde vrijdag op het nieuws met een verklaring dat “de Verenigde Staten geen buitenlandse inmenging in onze verkiezingsprocessen zullen tolereren en zullen reageren op kwaadwillende buitenlandse dreigingen die gericht zijn op onze democratische instellingen”.”De Verenigde Staten werkt aan het identificeren en verstoren van buitenlandse invloedsinspanningen die gericht zijn op ons politieke systeem, inclusief pogingen om de opkomst van de kiezers te onderdrukken of het vertrouwen van het publiek in de integriteit van onze verkiezingen te ondermijnen”, aldus de verklaring van de woordvoerder van de National Security Council, John Ullyot.In een aparte verklaring zei de Trump-campagne dat het geen buitenlandse hulp wilde of nodig had en zei dat China en Iran tegen Trump waren omdat “hij hen verantwoordelijk heeft gehouden na jarenlang vertroetelen door politici als Joe Biden”. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com