Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen heeft Gregory Rusland, fractieleider van de NPS, scherpe kritiek geuit op de recente ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) tussen de regering-Santokhi en het Chinese staatsbedrijf Chinalco. De overeenkomst, die gericht is op het mijnen van bauxiet in West-Suriname, roept volgens Rusland fundamentele vragen op over de economische, sociale en milieueffecten van deze stap.
Rusland benadrukte dat de NPS sinds de jaren 70 pleit voor een geïntegreerde bauxietindustrie in West-Suriname, waarbij bauxiet niet alleen wordt gewonnen, maar ook lokaal wordt verwerkt tot aluinaarde en op termijn aluminium.
“De mogelijke verdiensten uit het exporteren van alleen bauxiet zijn dermate laag, dat we deze historische fout niet moeten maken. Het Bakhuisbauxiet mag in de grond blijven, totdat we een rendabele geïntegreerde industrie kunnen opzetten,” aldus Rusland.
De fractieleider waarschuwde voor de negatieve consequenties van het loskoppelen van mijnbouw van verdere verwerking. “Het uitgeven van mijnconcessies zonder garanties voor de bouw van een aluinaarde raffinaderij of een aluminiumsmelter verzwakt onze onderhandelingspositie en beperkt onze mogelijkheden voor duurzame ontwikkeling,” zei hij.
Rusland bekritiseerde ook het gebrek aan openheid van de presidentiële commissie die in het tweede kwartaal van 2023 werd ingesteld om de ontwikkeling van het Bakhuisbauxiet te coördineren. “Deze commissie heeft nooit inzicht gegeven in welke bedrijven zich hebben aangemeld, welke selectiecriteria zijn gehanteerd en waarom Chinalco is gekozen,” merkte hij op.
Volgens hem beperkt de MoU zich tot het mijnen van bauxiet, zonder verdere verplichtingen voor verwerking. Dit brengt volgens de NPS aanzienlijke risico’s met zich mee, zoals de manipulatie van inkomsten via transfer pricing en andere financiële trucs.
Rusland verwees naar eerdere controversiële megaprojecten van de regering, zoals de diepzeehaven, LNG-projecten en waterstofinitiatieven, die volgens hem weinig concreet resultaat hebben opgeleverd. “Deze regering toont keer op keer een zorgwekkende drang om ondoordachte megadeals te sluiten, zonder rekening te houden met de lange termijnimpact op onze economie en onze natuurlijke hulpbronnen,” zei hij.
Naast de economische kant benadrukte Rusland het belang van milieubescherming en betrokkenheid van lokale gemeenschappen. “Grootschalige mijnbouw heeft altijd een impact op het milieu. We kunnen ons niet permitteren om dezelfde fouten als in het verleden te herhalen,” zei hij.
Rusland riep de regering op om ook verantwoording af te leggen over de rehabilitatie van voormalige mijnbouwgebieden van Suralco. Verder wees hij op de noodzaak om lokale ondernemers en werknemers een centrale rol te geven in het proces en te investeren in onderwijs en technologieoverdracht. “Internationale samenwerking moet bijdragen aan de capaciteitsopbouw van onze eigen bevolking,” benadrukte Rusland.
De NPS-fractieleider sloot zijn toespraak af met een oproep aan de regering om transparantie te betrachten en een nationale strategie te ontwikkelen voor het beheer van natuurlijke hulpbronnen. “De Bakhuisbauxietreserves behoren toe aan de Surinaamse natie. We hopen dat de regering niet in haar haast kiest voor een deal die onze nakomelingen decennia lang zal achtervolgen,” stelde hij.
Volgens Rusland is het essentieel dat er een breed maatschappelijk debat wordt gevoerd, zodat de belangen van alle stakeholders worden meegenomen. “Wij zijn het aan onszelf verplicht om niet zondermeer onze mineralen weg te geven, maar toegevoegde waarde te creëren in ons eigen land,” besloot hij.
- Geen illegaal vuurwerk aangetroffen..
- Politie over aanrijding Coppenamebrug..
- ECD stuit op prijsopdrijving en neemt illegale sigaretten i…..
- Zadenbank..
- Politie: Dodelijke frontale botsing door verlies controle o…..
- Minister Raghoebarsing over governmenttake: er wordt geen g…..
- Regering en P&D Real Estate bereid te werken aan oploss…..
- Medewerkers Kabinet van de President ronden BAVP-opleiding …..
- Project ‘Sociaal Agogische Vorming in Buurten’ van start in…..
- Regering int jaarlijks meer dan SRD 4 miljard aan governmen…..
- VS laat Guantanamo Bay-gevangene Bajabu vrij naar Kenia..
- De Chinalco-deal: kiezen voor winst op korte termijn of duu…..
- Twee doden te betreuren bij frontale aanrijding op de Coppe…..
- Ann Sadi uit parlementszaal gezet voor ordeverstoring..
- Politici en narcisme..
- Het verdriet van Nickerie (1): Veel beloftes, weinig gereal…..
- Van Samson ziet collega’s die Guyanese belangen dienen..
- Mangrove Rehabilitatie Project Weg naar Zee ‘on hold’..
- Problemen bewoners Altona en Helena worden aangepakt..
- Verbazing over overeenkomst tussen Paramaribo en Hart voor …..
- DSB Kresneti Fatu 2024 ‘groter en gevarieerder’..