Stichting Rumas heeft gisteren een belangrijke mijlpaal gevierd met de uitreiking van certificaten aan 24 jongeren die het voortraject van het project “A tru wroko opo” met succes hebben afgerond. De ceremonie vond plaats in het Rumas-centrum aan de Amaliaweg, De Boerbuiten, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW en J), het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) en andere genodigden.
De jongeren, allen tussen de 17 en 25 jaar, zijn geselecteerd uit een groep van 45 aanmeldingen en namen deel aan een intensief attitudevormingskamp in het binnenland, diep in het bos van Zanderij. Zeven dagen lang zonder comfort of afleiding, met het doel zichzelf beter te leren kennen en vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van leiderschap, overleven, tolerantie, seksualiteit en het omgaan met drugs.
Directeur Emmy Hart van Stichting Rumas sprak de jongeren vol trots toe: “Misschien hebben ze dit nooit eerder gehoord, maar vandaag zeggen wij het: jullie zijn kampioenen. Jullie zijn van waarde.”
Ze benadrukte dat het project zich richt op jongeren die de school vroegtijdig hebben verlaten of zich in een risicopositie bevinden. Via dit traject worden zij begeleid naar onderwijs, werk of zelfstandig ondernemerschap.
Ook onderdirecteur Madhoeri Moenesar (AW en J) en minOWC-directeur Robby Holband spraken tijdens de bijeenkomst. Beiden onderstreepten het belang van structurele begeleiding en samenwerking tussen overheid en maatschappelijke organisaties om jeugdproblematiek duurzaam aan te pakken.
Het project “A tru wroko opo” is mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van het Kabinet van de President. Rumas, opgericht in 2009, heeft sindsdien meer dan dertig groepen jongeren begeleid, maar moest wegens economische omstandigheden enkele jaren noodgedwongen pauzeren. “Met nieuwe ondersteuning zijn we sterker teruggekomen,” aldus Hart.
De uitgereikte certificaten zijn symbolisch, legt Hart uit: “Het zijn geen eindcertificaten, die volgen in augustus. Maar vandaag markeert het einde van een belangrijk voortraject. En dat vieren we.”
De jongeren zullen in de volgende fase praktijkgerichte trainingen volgen in onder meer bouwen, schilderen, lassen, tuinbouw en elektriciteit. Daarnaast krijgen ze via het AGANAR-programma trainingen in sociale en communicatieve vaardigheden. Dit moet hen toerusten om beter met anderen om te gaan, zelfvertrouwen op te bouwen en positieve keuzes te maken voor hun toekomst.
“Deze jongens willen het liefst morgen al aan de slag,” besluit Hart. “Maar wij zeggen: werk eerst aan je attitude. Je moet jezelf kennen voordat je succesvol kunt zijn.”
- Ancelotti krijgt voorwaardelijke celstraf voor belastingfra…..
- Het regent opnieuw staatsdecoraties: regeerteam en ruim hon…..
- Bestuurder rijdt lantaarnpaal aan na onwelwording..
- Melkveesector waarschuwt: ‘Nieuwe minister staat voor een v…..
- Rechtszaak en geldgebrek vertragen herstel Van ’t Hogerhuys…..
- Cel voor verdachte die zich voordeed als politie-toppers Re…..
- Anthony Nesty Sporthal krijgt make-over in verband met inau…..
- Update: Vrouw ernstig verwond; voortvluchtige verdachte hee…..
- Lid Arrestatie Team geëerd na succesvolle training in Abu D…..
- Ruim 100 burgers gedecoreerd voor bijzondere verdiensten..
- Parmessar: “Inauguratie eerste vrouwelijke president wordt …..
- Venezuela feliciteert Simons met verkiezing tot president v…..
- Suriname eert Taskforce voor bijdrage aan malariavrije stat…..
- US Air Force stopt SpaceX-raketproject op Pacific atol..
- SVB beëindigt samenwerking met arbiter die vecht met U16-vo…..
- Leiding Centrale Bank nodigt vakbond uit..
- Sylvia Helouise Sijlbing..
- Vloeibaar woord..
- Paus Leo: ‘Onze wereld staat in brand’..
- Rudie (Perez) Wilfred Zevenbergen..
- Vrijspraak geen deleteknop voor journalistiek..