Stichting Rumas heeft gisteren een belangrijke mijlpaal gevierd met de uitreiking van certificaten aan 24 jongeren die het voortraject van het project “A tru wroko opo” met succes hebben afgerond. De ceremonie vond plaats in het Rumas-centrum aan de Amaliaweg, De Boerbuiten, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW en J), het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) en andere genodigden.
De jongeren, allen tussen de 17 en 25 jaar, zijn geselecteerd uit een groep van 45 aanmeldingen en namen deel aan een intensief attitudevormingskamp in het binnenland, diep in het bos van Zanderij. Zeven dagen lang zonder comfort of afleiding, met het doel zichzelf beter te leren kennen en vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van leiderschap, overleven, tolerantie, seksualiteit en het omgaan met drugs.
Directeur Emmy Hart van Stichting Rumas sprak de jongeren vol trots toe: “Misschien hebben ze dit nooit eerder gehoord, maar vandaag zeggen wij het: jullie zijn kampioenen. Jullie zijn van waarde.”
Ze benadrukte dat het project zich richt op jongeren die de school vroegtijdig hebben verlaten of zich in een risicopositie bevinden. Via dit traject worden zij begeleid naar onderwijs, werk of zelfstandig ondernemerschap.
Ook onderdirecteur Madhoeri Moenesar (AW en J) en minOWC-directeur Robby Holband spraken tijdens de bijeenkomst. Beiden onderstreepten het belang van structurele begeleiding en samenwerking tussen overheid en maatschappelijke organisaties om jeugdproblematiek duurzaam aan te pakken.
Het project “A tru wroko opo” is mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van het Kabinet van de President. Rumas, opgericht in 2009, heeft sindsdien meer dan dertig groepen jongeren begeleid, maar moest wegens economische omstandigheden enkele jaren noodgedwongen pauzeren. “Met nieuwe ondersteuning zijn we sterker teruggekomen,” aldus Hart.
De uitgereikte certificaten zijn symbolisch, legt Hart uit: “Het zijn geen eindcertificaten, die volgen in augustus. Maar vandaag markeert het einde van een belangrijk voortraject. En dat vieren we.”
De jongeren zullen in de volgende fase praktijkgerichte trainingen volgen in onder meer bouwen, schilderen, lassen, tuinbouw en elektriciteit. Daarnaast krijgen ze via het AGANAR-programma trainingen in sociale en communicatieve vaardigheden. Dit moet hen toerusten om beter met anderen om te gaan, zelfvertrouwen op te bouwen en positieve keuzes te maken voor hun toekomst.
“Deze jongens willen het liefst morgen al aan de slag,” besluit Hart. “Maar wij zeggen: werk eerst aan je attitude. Je moet jezelf kennen voordat je succesvol kunt zijn.”
- Nieuwe Indonesische ambassadeur wil band met Suriname verst…..
- Politiebond en Korpsleiding erover eens: Amoksi handelde te…..
- “Verbreek de cyclus”: UNODC roept op tot wereldwijde aanpak…..
- Regering en Ravaksur sluiten op valreep akkoord over fiscal…..
- Buitenlandse criminelen gedeporteerd na 30% van straf om ge…..
- Mac Andrew: “Armoedegrens moet wetenschappelijk en onafhank…..
- AWJ-minister ontvangt tussentijds verslag van Multidiscipli…..
- ECD treft wederom vervallen producten aan in supermarkten..
- Eijk neemt voorzittershamer over van Atompai..
- Parmessar verwacht dat DNA-vergadering zondag ordelijk verl…..
- Feestelijke heropening Servicestation Amirkhan aan de Mahon…..
- NDP: ‘VHP moet eerst verkiezingsuitslag erkennen, dan prate…..
- President Santokhi beëdigt Parmessar als fungerend voorzitt…..
- Mielando Atompai draagt voorzitterschap Politiebond over aa…..
- Brunswijk waarschuwt ABOP-leden: “Bewillig, VVV komt nog!…..
- Weer vervallen producten in supermarkten aangetroffen..
- Brunswijk wenst niet aan te geven als hij praat met VHP voo…..
- ‘Doordacht migratiebeleid nodig als fundament van natievorm…..
- Van Dijk-Silos: ‘Wees tenminste blij als je wat krijgt met …..
- Revelino Eijk nieuwe voorzitter Surinaamse Politiebond..
- GOw2 heropent volledig ‘self service’-pompstation Mahonylaa…..