Ruis rond aanbestedingen

ER SCHIJNT GEEN einde te komen aan de kritiek rondom aanbestedingen van infrastructuur. Het directoraat Volkscommunicatie van het kabinet van de vicepresident maakte bekend dat het besluit tot gunning van het project voor verbetering van straten in Nickerie en Apoera niet is genomen in de raad van ministers noch via enige tussenkomst van het kabinet van de vicepresident. Hiermee wordt duidelijk gemaakt dat een coalitiegenoot de handen in onschuld wast en zich vrijpleit in de periode op weg naar de verkiezingen en zich onttrekt aan oneigenlijke zaken.

Echter, ministers van deze coalitiepartij nemen ook deel aan de vergaderingen van de regeringsraad en vormen deel van de besluitvorming binnen dit regeringsorgaan, of ze nu tegen de beslissingen stemmen of niet. De vraag is dus of ministers van deze coalitiepartij aanwezig waren tijdens de vergadering waarop de uitvoering van dit infrastructuurproject werd goedgekeurd.ADVERTISEMENT

Ongeacht de beslissing van de IDB heeft Suriname opnieuw gezichtsverlies geleden bij zowel de bank als andere donoren.

Intussen speelt ook de zaak waarbij aannemingsbedrijf Baitali bij het infrastructurele werk aan de Van ’t Hogerhuys- en Slangenhoutstraat is gediskwalificeerd. Baitali deed mee aan de inschrijving en kreeg te horen niet over de vereisten te beschikken om in aanmerking te komen voor de gunning.

Echter, het ook internationaal gerespecteerde constructie- en asfalteringsbedrijf accepteert de diskwalificatie, gedaan door de Project Implementatie Unit (PIU) van het ministerie van Openbare Werken (OW), niet. Het bedrijf heeft de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), als financier van het project, aangeschreven om te praten over de gunning en om die mogelijk te herzien.

Ook de NPS heeft zich met deze zaak ingelaten en vraagtekens geplaatst bij de aanbestedingsprocedure. De partij heeft kritiek geleverd op de recente gunning van het project Van ’t Hogerhuys- en Slangenhoutstraat, noemt de gunning dubieus en vraagt om ingrijpen van de IDB.

In een persverklaring trekt de NPS de onpartijdigheid van het besluit van de PIU in twijfel. Ondanks het feit dat Baitali de laagste inschrijver is, is het werk gegund aan Kuldipsingh Infra. De PIU is volgens Baitali niet objectief geweest bij de beoordeling.

In De Nationale Assemblee zijn bij herhaling kanttekeningen geplaatst bij werken die zijn gegund, maar in sommige gevallen een luchtje hebben. Verwijten worden gemaakt over voorkennis van deelnemers over gunningen. De regering wordt partijpolitieke bevoordeling, versterking van de partijkas of het verlenen van vriendendiensten verweten.

In DNA is zelfs een aangescherpte Aanbestedingswet aangenomen om eventuele fraude en corruptie bij overheidsgunningen tegen te gaan. Ongeacht de beslissing van de IDB heeft Suriname opnieuw gezichtsverlies geleden bij zowel de bank als andere donoren.

Vooralsnog is de uitvoering van het IDB-project Van ’t Hogerhuys-/Slangenhoutstraat een halt toegeroepen. De rechter heeft, in navolging van het verbod om het project Nickerie-Apoera uit te voeren, nu ook per direct een verbod opgelegd aan de staat om uitvoering te geven aan het infrastructurele project Van ’t Hogerhuys-/Slangenhoutstraat.

Het is van belang dat in deze kwestie helderheid komt. Het ministerie van OW was rond ditzelfde project al in opspraak gekomen, omdat zaken rond de gunning waren uitgelekt en toen al vraagtekens waren geplaatst rond de gang van zaken.