ER IS VAKER gezegd dat getroffen beleidsmaatregelen of voornemens niet altijd op één lijn zijn met een bepaald gewenst resultaat. In de praktijk zorgen beleidsbesluiten die zijn genomen zonder een duidelijke en brede toetsing zelfs voor uitkomsten die andere besluiten compleet in de wielen rijden. Zo een resultaat is er met grondconversie die elke keer weer wordt gepromoot en wordt gestimuleerd, terwijl DNA de conceptwet Ruimtelijke ordening maar niet behandelt.
Er is geen lang en breed debat geweest in DNA, voordat president Chandrikapersad Santokhi het staatsbesluit om over te gaan tot een aangepaste wijze van grondconversie heeft goedgekeurd. De beraadslagingen konden maar niet doorgaan vanwege powerplay tussen de regeringspartijen VHP en Abop. De VHP, die bekend staat om een achterban waar grond zeer belangrijk is, wilde coûte que coûte de wet Grondconversie doorvoeren, terwijl de Abop toch liever de wet op Collectieve rechten wilde behandelen.ADVERTISEMENT
Eén regering, twee bepalingen met resultaten die haaks tegenover elkaar staan. Dit kan toch onmogelijk het predicaat behoorlijk bestuur dragen?
Het duurde de president allemaal veel te lang en zelfs tegen het advies van de Staatsraad in werd grondconversie doorgevoerd. En terwijl experts blijven aangegeven dat dit besluit niet goed werkt en dat de eigendomstitel de plannen van de staat om te komen tot werkelijke ruimtelijke ordening van het land tegen kan werken, is onderminister Sieuwkoemar Ramsukul driftig aan het converteren.
Het probleem met de eigendomstitel is dat de eigenaar niet hoeft mee te werken aan plannen van de staat voor een andere inrichting van de omgeving. Iemand die in een landbouwgebied een stuk perceel krijgt van de staat met dat doel, kan ook converteren in eigendom. Besluit de eigenaar dan om te verkavelen en een woonbuurt in te richten kan de overheid die eigenaar niets maken. Bij grondhuur is daar een bepaald controlemechanisme voor dat er niet is wanneer iets eigendom is.
Bijzonder is dat Ramsukul, die ruime ervaring heeft in de wereld van vastgoed en grondkoop en -verkoop, vindt dat de bestaande wetten al voldoende waarborgen bieden en dat niet hoeft te worden gewacht met grondconversie totdat de wet Ruimtelijke ordening in DNA is aangenomen en in werking treedt. De toestemming van de districtscommissaris en het ministerie van Openbare Werken moeten voldoende zijn, aldus de onderminister recent in het programma ‘To the Point’ op Apintie Televisie.
Echter, de minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Marciano Dasai (VHP), ziet het anders. Volgens hem is de wet op de Ruimtelijke ordening juist wel een voorwaarde om zaken te voorkomen, zoals de bouw van een callcenter – waarvoor al toestemming is gegeven – in een woonwijk waar de mensen duidelijk zeggen dat de dc geen buurtonderzoek heeft gedaan.
De praktijk met legio voorbeelden waar er zakenpanden zijn opgezet in woonbuurten wijst er duidelijk op dat de wet op Ruimtelijke ordening dringend nodig is, maar onderminister Ramsukul zweert bij grondconversie. Eén regering, twee bepalingen met resultaten die haaks tegenover elkaar staan. Dit kan toch onmogelijk het predicaat behoorlijk bestuur dragen? De gevolgen zal de samenleving krijgen in de komende jaren wanneer het land werkelijk zal inzetten op de ruimtelijke ordening.
- Kabinet van de President bestudeert verzoeken om uitstel ni…..
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren..
- Nieuwe samenwerking versterkt maritieme opleidingsmogelijkh…..
- Alpha Power Tech wil zonne-energiecentrale van350 megawatt …..
- SAMAP sluit af met opening eerste cassavepap-verwerkingslij…..
- Mathoera: ‘We doen geen zaken met verdachte bedrijven’..
- Kans op een enkele bui..
- Xiomara Cadogan zal zich inzetten voor de jeugd en Onderwij…..
- Trump teleurgesteld in Poetin: “Ik wil dat hij stopt met sc…..
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek..
- Michel Felisi vindt eerlijkheid en integriteit belangrijk i…..
- Borgsom als stok achter de deur voor schoner Suriname na ev…..
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezing…..
- Financiële inclusie beurs gehouden in Brokopondo..
- ‘Gedetineerden hebben een vangnet nodig’..
- Regering overweegt verhoging studententoelage naar SRD 1000..
- NPS herdenkt Henck Arron: ‘Visie, daadkracht en geloof in S…..
- Regionale vluchten SLM aangepast wegens onderhoudsbeurt..
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs..
- Krishnadath: een goede steekproef moet aan een aantal voorw…..
- Amala Dwarka Panday nieuwe Miss Putri Jawa Suriname..